Συνάντηση και συνεργασία Κοινοβουλευτικών ομάδων Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου

Συνάντηση και συνεργασία Κοινοβουλευτικών ομάδων Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του Αλβανικού Κοινοβουλίου, με επικεφαλής τη Mimi Kodhelit, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου, Time Kadrijaj.

Η αντιπροσωπεία αυτή αποτελούνταν από τους βουλευτές Ervin Bushati, Vasil Sterjovski και Reme Lala.

Η αντιπροσωπεία του αλβανικού κοινοβουλίου έγινε δεκτή από τις ανώτατες αρχές του Κοσσυφοπεδίου, τον Πρόεδρο της Συνέλευσης και Αναπληρωτή Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Vjosa Osmani, την Υπουργό Εξωτερικών, Meliza Haradinaj Stublla και την αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και διασπορά.

Κατά τη συνάντηση με την αντίστοιχη επιτροπή, οι βουλευτές τόνισαν τη σημασία των κοινοβουλευτικών ανταλλαγών, έτσι ώστε τέτοιες κοινές επισκέψεις να γίνονται πιο συχνές, ειδικά όταν η φυσική απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι τόσο μικρή.

Σύμφωνα με το μοντέλο των κοινών κυβερνητικών συναντήσεων, οι οποίες έχουν αποδειχθεί επιτυχημένες μορφές, οι αντίστοιχες επιτροπές μπορούν να διοργανώνουν εργαστήρια για κοινά έργα, πρότεινε η Kodheli στη συνάντηση.

Με φιλόξενο και αδελφικό πνεύμα, η Kadrijaj ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής για την αποδοχή της πρόσκλησης σε αυτές τις δύσκολες μέρες και συγχαίρει την Kodheli για τη νέα της θέση ως Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Εκτιμώντας ότι οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικού επιπέδου, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η σύσταση ειδικής επιτροπής της Συνέλευσης «Σχετικά με τη διαχείριση της τεκμηρίωσης και τη σύνταξη συνοπτικής και ενημερωτικής έκθεσης σχετικά με τα πορίσματα και τα συμπεράσματα που έχουν εκδώσει για τις επαληθεύσεις που πραγματοποιήθηκαν από αρμόδια όργανα στην Αλβανία σχετικά με τα θέματα της έκθεσης του μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Dick Marty, σχετικά με τη συνεργασία και τον ρόλο που φέρεται να διαδραματίζουν Αλβανοί πολιτικοί εκπρόσωποι ή αλβανικοί δημόσιοι φορείς, μέσω δράσεων και αδράνειας, στη βοήθεια της λεγόμενης εγκληματικής δραστηριότητας των ηγετών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας », ήρθε ως αποτέλεσμα της πρόσφατης επίσκεψης στην επιτροπή της Αλβανίας στην οποία ηγείται.

Η Kodheli, ευχαριστώντας για τη φιλοξενία, υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της διπλωματίας και της αύξησης του επιπέδου ανταλλαγής μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και της συμμετοχής της διασποράς στις εθνικές πολιτικές.

Από την άλλη πλευρά, η Osmani υπογράμμισε τη σημασία ύπαρξης κοινής εξωτερικής πολιτικής με ενιαία φωνή Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου σχετικά με το ζήτημα της τελευταίας. Αξιολογώντας τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου ως δικαίωμα, είπε ότι η πολιτική τάξη δεν πρέπει να είναι σιωπηλή, επιτρέποντας την αναγνώριση της αλήθειας για τις νεότερες γενιές.

Η συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών έκλεισε τον κατάλογο των συναντήσεων της Κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας. Η υπουργός Stublla  είπε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει είναι η οργάνωση του διαλόγου Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας βάσει συνταγματικών αρχών. Ζήτησε τη βοήθεια της Αλβανίας στη διαδικασία πίεσης για την αναγνώριση του κράτους του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και την υποστήριξη για την ευρωατλαντική πορεία και  την ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Η Kodheli είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα σημείο συνομιλίας και ένα αδιαχώριστο ζήτημα κάθε είδους στρογγυλής τραπέζης που οι εκπρόσωποι της Αλβανίας ασκούν στην καθημερινή τους εργασία, επιτρέποντάς τους να είναι μια φωνή όταν το Κοσσυφοπέδιο το θεωρεί αδύνατο. Συμφωνήθηκε επίσης για μια ακόμη στενότερη συνεργασία εντός διεθνών οργανισμών όπου συμμετέχουν μόνιμες κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες, αλλά με διαφορετικά καθεστώτα.

Η αντιπροσωπεία του αλβανικού κοινοβουλίου συνοδεύτηκε κατά την επίσκεψη από τον Πρέσβη της Αλβανίας στην Πρίστινα, Qemal Minxhozi./ibna