Βουλγαρία: Συνάντηση Zaharieva Buchkovski στη Σόφια

Βουλγαρία: Συνάντηση Zaharieva Buchkovski στη Σόφια

Σήμερα, η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva θα δεχθεί τον Ειδικό Εκπρόσωπο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για τη Βουλγαρία Vladimir Buchkovski.

Μετά τις συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών, η Ekaterina Zaharieva και ο Vladimir Buchkovski θα κάνουν συνέντευξη τύπου.

Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Ο Buchkovski θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Boyko Borissov και τον υπουργό Άμυνας Krasimir Karakachanov. Θα πραγματοποιηθεί επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο Rumen Radev την Πέμπτη.

«Έρχομαι μετά από πρόσκληση της βουλγαρικής κυβέρνησης. Έρχομαι ως ο μεγάλος φίλος σας και με μεγάλη καλή θέληση», είπε ο Vlado Buchkovski μια ημέρα πριν από την επίσκεψή του στο πρακτορείο BGNES.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά το διορισμό του ειδικού απεσταλμένου της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας στη Βουλγαρία.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου και πρώην πρόεδρος του SDSM ανέκαθεν τόνιζε ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ είναι ο στρατηγικός μας στόχος και γι’ αυτό πρέπει να αγωνιστούμε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο 57χρονος Vlado Buchkovski, ήταν υπουργός Άμυνας στο ευρύ υπουργικό συμβούλιο συνασπισμού του Πρωθυπουργού Ljupco Gjeorgievski από τις 13 Μαΐου έως τις 26 Νοεμβρίου 2001. Από την 1η Νοεμβρίου 2002 έως τον Δεκέμβριο του 2004, ο Buchkovski επανήλθε στην κυβέρνηση ως υπουργός Άμυνας. Ήταν πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας από τις 15 Δεκεμβρίου 2004 έως τις 26 Αυγούστου 2006. Είναι ακαδημαϊκός δικηγόρος./ibna