Ρουμανία: Ολοταχώς για νέα Κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα

Ρουμανία: Ολοταχώς για νέα Κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του PNL με θέμα τη διαπραγματευτική τακτική για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Rareș Bogdan, ανέφερε ότι στη νέα κυβέρνηση θα μετέχουν το PNL, το USR-PLUS και το UDMR, διότι το PMP δεν κατάφερε να εισέλθει στο Κοινοβούλιο.

Επίσης ανέφερε ότι τα εν λόγω κόμματα θα συγκεντρώσουν 244 βουλευτές και γερουσιαστές, στους οποίους θα προστεθούν οι 16 των εθνικών μειονοτήτων, συνεπώς, είπε, θα υπάρξει πλειοψηφία που θα τους επιτρέψει να κυβερνήσουν και να “απομονώσουν” το PSD.

Κατά την εκτίμησή του, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί στις 21 Δεκεμβρίου, οπότε, όπως είπε, “μπορούμε αμέσως να έχουμε νέα κυβέρνηση, έως τα Χριστούγεννα”.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Φιλελεύθεροι θα στηρίξουν για την πρωθυπουργία τον Nicolae Ciuca, που αποτελεί πρώτη επιλογή του Προέδρου Iohannis. Επίσης, συσπειρώθηκαν γύρω από τον Orban  για την Προεδρία της Βουλής, όπως έχει προαναφερθεί.

Σε ό,τι αφορά στα χαρτοφυλάκια, οι Φιλελεύθεροι κρατούν για το κόμμα τους οκτώ (8), πέντε (5) θα δώσουν στο USR και τρία (3) στο UDMR. Πίσω από κλειστές πόρτες ειπώθηκε ότι πρέπει να διατηρήσουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Οικονομικών, Μεταφορών, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Πόρων. Εμφανίζονται δε, διατεθειμένοι να παραχωρήσουν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας.

Ωστόσο, πριν ακόμη αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, άρχισαν οι διαφωνίες. Το USR-PLUS δεν συμφωνεί με τα σχέδια του PNL για την κατανομή υπουργείων και αξιωμάτων.

Πρώτα από όλα, το USR-PLUS επιθυμούσε την προεδρία της Βουλής για τον Dan Barna, όμως οι Φιλελεύθεροι θέλουν με αυτή να χρυσώσουν το χάπι του Ludovic Orban. Η προεδρία της Γερουσίας, που προτείνει το PNL δεν φαίνεται να συγκινεί το USR-PLUS.

Επίσης το USR-PLUS επιθυμεί οπωσδήποτε ένα από τα υπουργεία Δικαιοσύνης ή Οικονομικών, υπολογίζοντας ότι μάλλον θα πάρουν το Δικαιοσύνης, αφού οι Φιλελεύθεροι δεν θα παραχωρήσουν το Οικονομικών. Αντιθέτως, το USR δεν επιθυμεί το Παιδείας.

Το USR επιθυμεί να είναι εταίρος στη διακυβέρνηση και όχι κόμμα “δεκανίκι” του PNL, δήλωσε ο Barna από τηλεοράσεως. “Καλύτερο θα ήταν το USR-PLUS να αναλάβει την Προεδρία της Βουλής, αν ο Πρόεδρος  έρθει προτείνοντας πρωθυπουργό από το PNL”, πρόσθεσε ο Barna.

Η πρώτη απόφαση που έλαβε ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης -και προαλειφόμενος για την πρωθυπουργία- Nicolae Ciucă, ήταν να ζητήσει την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης, Antonel Tănase, τον οποίο θα αντικαταστήσει με πρόσωπο της εμπιστοσύνης του.

Στις δηλώσεις που έκανε στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο μεταβατικός Πρωθυπουργός, Nicolae Ciucă, τόνισε ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα θα είναι η διαχείριση της πανδημίας, η εφαρμογή της στρατηγικής εμβολιασμού, η συνέχιση της οικονομικών μέτρων στήριξης εκείνων που επλήγησαν από την κρίση, η ολοκλήρωση του οικονομικού έτους 2020 και η προετοιμασία του 2021./ibna