ΕΕ: Απογοητευμένος δήλωσε ο Varhelyi για το αδιέξοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

ΕΕ: Απογοητευμένος δήλωσε ο Varhelyi για το αδιέξοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση και την καλή γειτονία, Oliver Varhelyi εξέφρασε σήμερα την απογοήτευσή του ότι κατά τη συνάντηση των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει πρόοδος με τα διαπραγματευτικά πλαίσια με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

«Είμαι απογοητευμένος που δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε με τα διαπραγματευτικά πλαίσια με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, αλλά ελπίζω ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να το κάνουμε. Πρέπει να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο γρήγορα», είπε.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, “αυτό είναι σημαντικό για τα Δυτικά Βαλκάνια και για την ΕΕ.”

«Με την αναθεωρημένη μεθοδολογία και το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο, έχουμε ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας να προωθήσουμε την περιοχή και να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτόν τον σκοπό», τόνισε ο Varhelyi.

Επίσης σήμερα, 24 ευρωβουλευτές υπογράμμισαν τις συνολικές προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις στην Αλβανία, ιδίως στον τομέα της δικαιοσύνης, τα τελευταία χρόνια, όπως αξιολογούνται στην αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προέτρεψαν το Συμβούλιο να εγκρίνει διαπραγματευτικά πλαίσια για την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και να σταματήσει την περαιτέρω αναβολή των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ./ibna