Ρουμανία: Συνεχίζονται οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού σχήματος

Ρουμανία: Συνεχίζονται οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού σχήματος

Η χθεσινοβραδινή παραίτηση του Πρωθυπουργού Ludovic Orban άνοιξε το δρόμο για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος Κlaus Iohannis έχει αρχίσει διερευνητικές επαφές, ενώ ήδη από χθες συνομιλία με τον ηγέτη του UDMR Kelemen Hunor και το απόγευμα θα συναντηθεί με την ηγεσία του PNL, με θέμα την ανάδειξη του εκπροσώπου του κόμματος στον οποίο θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανή επιλογή είναι ο ευρωβουλευτής Siegfried Muresan, που έχει άριστες επαφές με την πολιτική τάξη στις Βρυξέλλες και τη γερμανική ηγεσία, καθώς και άριστη γνώση των οικονομικών θεμάτων. Μετά όμως την ανάληψη της πρωθυπουργίας της μεταβατικής κυβέρνησης που έχει από σήμερα, η χώρα, από τον Υπουργό Άμυνας Nicolae Ciuca, εύλογο είναι ότι αυτός βρίσκεται σε pole position. Μεταξύ των ονομάτων που επίσης, ακούγονται είναι και ο Υπουργός Οικονομικών Florin Citu. Αυτήν την ώρα συνεδριάζει η ηγεσία του PNL, με θέμα την στρατηγική που θα ακολουθήσει στις διαπραγματεύσεις με το USR-PLUS και το UDMR για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας θα είναι ο Ludovic Orban, ο οποίος παραμένει πρόεδρος του PNL.

Παραιτούμενος χθες, ο Orban δήλωσε ότι αποχωρεί από την πρωθυπουργία με τη συνείδησή του ήσυχη ότι έπραξε το καθήκον του. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Orban θα αναλάβει την προεδρία της Βουλής, ενώ την προεδρία της Γερουσίας θα αναλάβει πολιτικό πρόσωπο από το USR-PLUS.

Την προεδρία της Βουλής, 3η ανώτερη θέση στη Ρουμανία, “έταξε” στον Orban o Klaus Iohannis όταν του ζήτησε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, λέγοντάς του ότι δεν θα του αναθέσει την εντολή για τη νέα κυβέρνηση.

Το PNL θα έχει την 1η, 3η και 4η από τις ανώτερες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό και το USR τη 2η./ibna