Κροατία: Συνεχίζονται οι έρευνες για τη θαλάσσια πλατφόρμα της INA που χάθηκε στην Αδριατική

Κροατία: Συνεχίζονται οι έρευνες για τη θαλάσσια πλατφόρμα της INA που χάθηκε στην Αδριατική

Η Κροατική εταιρεία INA εξακολουθεί να αναζητά μια πλατφόρμα εκμετάλλευσης φυσικού αερίου με ονομασία Ivana D, η τοποθεσία της οποίας παραμένει άγνωστη από το Σάββατο.

Η εταιρεία δήλωσε στο IBNA ότι δεν ήταν η πλατφόρμα η οποία είχε «χαθεί», όπως ανέφεραν ορισμένα μέσα ενημέρωσης, αλλά η επαφή με αυτή.

«Έχουμε χάσει κάθε επικοινωνία με την πλατφόρμα και, προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται. Υπάρχει μια άλλη πλατφόρμα πέντε χιλιόμετρα μακριά, ωστόσο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η Ivana D δεν είναι ορατή,» δήλωσε η ΙΝΑ στο IBNA.

Σε δήλωσε που εκδόθηκε την Τρίτη σημειώνεται ότι, λόγω ισχυρών ανέμων και μεγάλων κυμάτων στη βόρεια Αδριατική το σαββατοκύριακο, το απόγευμα του Σαββάτου την 5η Δεκεμβρίου, το σύστημα επικοινωνίας και πλοήγησης έπαψε να λειτουργεί, ενώ στη συνέχεια χάθηκε η οπτική επαφή με την ακατοίκητη εγκατάσταση υπεράκτιας εκμετάλλευσης Ivana D.

«Πρόκειται για μια μη επανδρωμένη δορυφορική εγκατάσταση μονόποδων που παράγει φυσικό αέριο,» συνεχίζει η δήλωση.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις νομικές υποχρεώσεις, η ΙΝΑ ενημέρωσε εγκαίρως όλες τις αρμόδιες αρχές για το γεγονός.

Οι καιρικές συνθήκες δεν βελτιώθηκαν ούτε την Τετάρτη, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να μην είναι ακόμη σε θέση να πλησιάσουν στην τοποθεσία με πλωτά σκάφη για να αναζητήσουν την Ivana D, προκειμένου να αποσαφηνίσουν τι συνέβη στην πλατφόρμα.

«Με βάση την τρέχουσα πρόγνωση καιρού, η αναχώρηση του πλοίου είναι πιθανώς προγραμματισμένη για το δεύτερο μισό αυτής της εβδομάδας. Μαζί με εμπειρογνώμονες από την εταιρεία, η επιθεώρηση επί του σημείου θα διενεργηθεί από εκπροσώπους των αρμόδιων υπηρεσιών με τις οποίες η INA παραμένει σε συνεχή επαφή σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα,» σημειώνει η δήλωση.

Η προετοιμασία ενός ειδικού τηλεχειριζόμενου υποβρυχίου, το οποίο χρησιμοποιεί η INA για να ελέγξει την κατάσταση των υπεράκτιων εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης, βρίσκεται σε εξέλιξη. Η εταιρεία υπογραμμίζει ότι το Σύστημα Τερματισμού Έκτακτης Ανάγκης (ESD) ενεργοποιήθηκε στο Ivana D και, κλείνοντας τις βαθιές βαλβίδες ασφαλείας, τα φρεάτια αερίου μεταφέρθηκαν σε ασφαλή κατάσταση, ενώ η πίεση στον αγωγό αερίου παρέμεινε σταθερή. Η εκδήλωση δεν είχε επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και η παραγωγή σε όλες τις άλλες υπεράκτιες εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο.

Η εταιρεία δηλώνει ότι λόγω αυτής της κατάστασης, η διαδικασία παραγωγής στις συνδεδεμένες εγκαταστάσεις υπεράκτιας εκμετάλλευσης θα παρακολουθείται με μεγαλύτερη προσοχή και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα εφόσον κριθεί απαραίτητο. Η ασφάλεια εφοδιασμού δεν διακυβεύτηκε και η παραγωγή σε όλες τις άλλες υπεράκτιες εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης συνεχίζεται σύμφωνα με το σχέδιο.

Η τελευταία συντονισμένη επιθεώρηση της υπεράκτιας εγκατάστασης εκμετάλλευσης της Ivana D πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, ενώ η εγκατάσταση λειτουργούσε με έγκυρο πιστοποιητικό ασφαλείας. /ibna