Σλοβενία: Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Logar με τον Αμερικανό ομόλογο Mike Pompeo

Σλοβενία: Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Logar με τον Αμερικανό ομόλογο Mike Pompeo

Τη Δευτέρα, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Σλοβενίας και των ΗΠΑ, Anže Logar και Mike Pompeo αντίστοιχα, ξεκίνησαν στην Ουάσινγκτον μια νέα, αναβαθμισμένη μορφή δομημένου διμερούς διαλόγου. Ο Logar τόνισε τη σημασία αυτού του στρατηγικού διαλόγου και ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να συνεχιστεί και με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο κύριος σκοπός της επίσκεψης, όπως ανακοίνωσε η σλοβενική κυβέρνηση σε δελτίο τύπου, αφορούσε την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Σλοβενίας και ΗΠΑ, χωρών με ιστορικά φιλικές σχέσεις, στρατηγικών εταίρων και συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Σε διμερή συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας, ο υπουργός Logar και ο Γραμματέας Pompeo εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες πρόσφατα αναβαθμίστηκαν σε υψηλότερο επίπεδο. Οι δύο διοικήσεις ενίσχυσαν τη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς και οι βαθύτερες σχέσεις αντικατοπτρίζονται στη δεύτερη συνάντηση των υπουργών τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Υπό αυτό το πρίσμα, ξεκίνησαν επίσημα μια νέα, αναβαθμισμένη μορφή δομημένου διμερούς διαλόγου – τον Στρατηγικό Διάλογο. Ο πρώτος γύρος στρατηγικών συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών με επικεφαλής τον Πολιτικό Διευθυντή στο Υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας Jernej Müller και τον Αναπληρωτή Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Matthew Boyse.

Ο υπουργός Logar και ο Γραμματέας Pompeo επιβεβαίωσαν τη δέσμευση και των δύο χωρών για εφαρμογή των συμμαχικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά την κατανομή του βάρους.

Αξιολόγησαν τη διμερή οικονομική συνεργασία ως καλή, εντούτοις με πολλές ανεκμετάλλευτες προοπτικές. Η αμερικανική πλευρά υπογράμμισε τη γεωστρατηγική σημασία του λιμένα του Koper, ανοίγοντας ευκαιρίες σε υποδομές και επιμελητεία. Και οι δύο χώρες ακολουθούν μια προορατική προσέγγιση στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, στην ψηφιοποίηση και στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ο υπουργός Logar και ο Γραμματέας Pompeo σημείωσαν τη στενή συνεργασία των δύο χωρών σε περιφερειακά φόρουμ, συμπεριλαμβανομένης της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών και της Εταιρικής Σχέσης για τη Διατλαντική Ενέργεια.

Ο υπουργός Logar εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Σλοβενίας για την ενίσχυση της διατλαντικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, η οποία τώρα, εν μέσω των μεταβαλλόμενων παγκόσμιων συνθηκών, διαθέτει ακόμα μεγαλύτερο βάρος από πριν. Μία από τις προτεραιότητες της Σλοβενίας αναφέρεται επίσης στη συνολική συνεργασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και των συνεπειών της.

«Ο Υπουργός Logar ενημέρωσε τον Γραμματέα Πομπέο για τις προετοιμασίες για την προεδρία της Σλοβενίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Σε αυτόν τον ρόλο, η Σλοβενία ​​θα συνεχίσει να προωθεί στενές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Επιπλέον, η Σλοβενία ​​πιστεύει ότι το έτος 2021 αποτελεί την κατάλληλη στιγμή για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ», υπογραμμίζει το δελτίο τύπου.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Logar και ο γραμματέας Pompeo αντάλλαξαν απόψεις για επίκαιρα ζητήματα και περιφερειακές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών στα Δυτικά Βαλκάνια, σχετικά με τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. /ibna