Μαυροβούνιο: «Κανείς δεν κυβερνά επί του Μαυροβουνίου», δήλωσε ο Πρόεδρος Đukanović

Μαυροβούνιο: «Κανείς δεν κυβερνά επί του Μαυροβουνίου», δήλωσε ο Πρόεδρος Đukanović

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović δήλωσε ότι δεν έχει καμία επαφή με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «τον είχε εγκαταλείψει».

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Beta, ο Đukanović είπε ότι ο Vučić ούτε επικοινώνησε μαζί του ούτε ζήτησε συνάντηση μαζί του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ποντγκόριτσα για να παρευρεθεί στην κηδεία του αείμνηστου Μητροπολίτη Αμφιλόχιου, προσθέτοντας ότι θα χαρακτήριζε την επίσκεψή του στο Μαυροβούνιο μάλλον προσωπική.

«Κάθε φορά που πηγαίνω σε προσωπικό ταξίδι στο Βελιγράδι, δεν επικοινωνώ με τους συναδέλφους μου από την κυβέρνηση της Σερβίας», διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Vučić ότι «τρομάζει με την αντι-σερβική εκστρατεία στο Μαυροβούνιο», ο Đukanović απάντησε ότι τέτοιοι ισχυρισμοί δεν αξίζουν καν σχολιασμού.

«Ρίξτε μια ματιά στις ανακεφαλαιώσεις του σερβικού Τύπου, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών από ερευνητικά κέντρα που μελέτησαν το τοπίο των μέσων ενημέρωσης στην περιοχή, και θα δείτε ότι έχουν καταγράψει αρκετές δεκάδες χιλιάδες κείμενα με το ίδιο, εχθρικό μήνυμα προς το Μαυροβούνιο, με μια μη συγκαλυμμένη ανάγκη παρέμβασης τόσο στα μέσα ενημέρωσης όσο και στα εσωτερικά-πολιτικά θέματα. Ως εκ τούτου, υπό αυτή την έννοια, νομίζω ότι είναι άσκοπο να μιλάμε για μια αντι-σερβική εκστρατεία στο Μαυροβούνιο».

Προσέθεσε ότι κανείς δεν κυβερνά επί του Μαυροβουνίου και ότι το Μαυροβούνιο δεν χρειάζεται αφεντικό ούτε μέσα από την ίδια τη χώρα ούτε από την περιοχή. «Το Μαυροβούνιο είναι ένα κυρίαρχο κράτος που εξασφάλισε την κυριαρχία του μέσω μιας επίπονης διαδικασίας, μαχόμενο για την ταυτότητά του, η οποία αφαιρέθηκε βάναυσα από τις διαδικασίες μετά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο».

Επανέλαβε επίσης ότι δεν διατηρεί πολιτικούς δεσμούς με τον Vučić.

«Πρόκειται για απόλυτη ανοησία όποιου το σκαρφίστηκε. Δεν έχω μυστικές επιχειρήσεις ούτε στο Μαυροβούνιο ούτε στο εξωτερικό, πόσω μάλλον στη Σερβία», σημείωσε.

Απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η διεθνής κοινότητα «τον είχε εγκαταλείψει».

Όπως είπε, κανείς δεν μπορεί να τον εγκαταλείψει καθώς «νοιαζόταν για την ακεραιότητά του ανά πάσα στιγμή και αποφάσισε ανεξάρτητα και υπεύθυνα για θέματα που αφορούν τα συμφέροντα του Μαυροβουνίου».

«Μπορώ να πω ότι σε πολλές παρόμοιες καταστάσεις, όταν η διεθνής κοινότητα αδυνατούσε να καταλάβει τις ενέργειές μου, αποδείχθηκε αργότερα ότι είχα πάρει τη σωστή απόφαση».

Μιλώντας για τη δήλωση του Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Olivér Várhelyi πως το Μαυροβούνιο θα έπρεπε να είχε αποφύγει να απελάσει τον Σέρβο πρέσβη Vladimir Božović, ο Đukanović τόνισε ότι δεν ήθελε να επεκταθεί επί αυτού.

«Περιμένω ήδη από τους ευρωπαίους εταίρους μας να έχουν μια σαφή και λεπτομερή εικόνα όλων των θεμάτων στην περιοχή μας ανά πάσα στιγμή. Τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν κομμάτι της Ευρώπης.

Η ΕΕ είναι η ατμομηχανή ολόκληρης της ηπείρου. Είναι αδύνατο να σχολιάσουμε την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια χωρίς λεπτομερή γνώση της κατάστασης ανά πάσα στιγμή. Φοβάμαι ότι, αυτή τη στιγμή, η ΕΕ δε διαθέτει αυτή τη διορατικότητα και δεν αναγνωρίζει ορισμένες σκέψεις των διαδικασιών που εκτυλίσσονται εγγενώς, οι οποίες εκδηλώνονται αυτές τις μέρες μέσα από την αδυναμία έγκρισης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Λοιπόν, αυτό πρέπει να αναγνωριστεί εάν πρόκειται να υιοθετηθεί ο ρόλος του φαροφύλακα». /ibna