Ρουμανία: Παραιτήθηκε ο Orban από Πρωθυπουργός, ο Nicolae Ciucă αναλαμβάνει καθήκοντα

Ρουμανία: Παραιτήθηκε ο Orban από Πρωθυπουργός, ο Nicolae Ciucă αναλαμβάνει καθήκοντα

Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ludovic Orban ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παραιτείται από την κυβέρνηση. Η απόφαση του ήρθε μετά από την συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο Klaus Iohannis, κατά την οποία ο Πρόεδρος του ζήτησε να αναλάβει την αποτυχία των κοινοβουλευτικών εκλογών. Ο Ludovic Orban δεν θα είναι πλέον πρόταση του πρωθυπουργού για τη νέα κυβέρνηση.

«Αποφάσισα να υποβάλω τη παραίτηση μου από πρωθυπουργός, μετά από ένα χρόνο και ένα μήνα κατά τον οποίο η Ρουμανία αντιμετώπισε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Η κυβέρνηση, μετά την παραίτησή μου, θα διευθύνεται από ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου που θα διοριστεί από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας», δήλωσε ο Ludovic Orban.

Με απόφαση του Klaus Iohannis ο Υπουργός Άμυνας Nicolae Ciucă, αναλαμβάνει προσωρινά τη θέση του Πρωθυπουργού.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού σημαίνει παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης. Μετά την παραίτηση, το υπουργικό συμβούλιο λειτουργεί προσωρινά για τις επόμενες 45 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης περιόδου, η κυβέρνηση έχει περιορισμένες εξουσίες και μπορεί να εκδώσει διοικητικές πράξεις μόνο.

«Η Ρουμανία χρειάζεται μια υπεύθυνη κυβέρνηση που εκπροσωπεί τη βούληση των πολιτών και με την απόφασή μου σήμερα θέλω να δείξω ένα πράγμα πολύ καθαρά: δεν προσκολλώμαι στη θέση του πρωθυπουργού, ότι οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν πρέπει να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση αποτελούμενη από κεντροδεξιές δυνάμεις που θέλουν να χρησιμοποιήσουν όλους τους πόρους που θα έχει η Ρουμανία», πρόσθεσε ο Orban.

Η επόμενη κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά την σύγκλιση του νέου Κοινοβουλίου στις 20 Δεκεμβρίου./ibna