Τουρκία: Δεν αναμένουν σκληρές κυρώσεις της ΕΕ Τούρκοι αναλυτές

Τουρκία: Δεν αναμένουν σκληρές κυρώσεις της ΕΕ Τούρκοι αναλυτές

Το Πρακτορείο Anadolu, συνομίλησε με ειδικούς αναλυτές για το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής και για το αν αναμένουν κυρώσεις σκληρές από την ΕΕ για την Τουρκία.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικοί δήλωσαν τη Δευτέρα ότι δεν αναμένουν σκληρές κυρώσεις για την Τουρκία από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο Emre Gonen, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης Bilgi, τόνισε ότι η ΕΕ δεν είχε ποτέ συναίνεση στην εξωτερική πολιτική.

Ο Gonen επεσήμανε το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, ενώ επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία αποτελεί προπύργιο για το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά με το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου ο Gonen είπε ότι «η Τουρκία προστατεύει τα νόμιμα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως, πρέπει να αναζητηθεί λύση σε μια πλατφόρμα διαπραγματεύσεων. Εάν οι εντάσεις αυξηθούν περαιτέρω, η ΕΕ δεν μπορεί να παράγει λύση».

Εν μέσω των πρόσφατων εντάσεων στην περιοχή, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αυξήσει την πίεση τους σε άλλα μέλη της ΕΕ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της 10-11 Δεκεμβρίου.

Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ελλάδας και της Κύπρου για τα θαλάσσια σύνορα και τόνισε ότι αυτές οι υπερβολικές αξιώσεις παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Τους τελευταίους μήνες, η Άγκυρα έστειλε πολλά γεωτρητικά πλοία για να διερευνήσει ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, διεκδικώντας τα δικαιώματά της στην περιοχή, καθώς και εκείνα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα είναι υπέρ της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά την προοπτική να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Gonen είπε ότι αναμένει ότι θα υπάρξει καλή λογική τόσο από την πλευρά της Τουρκίας όσο και από την ΕΕ, την οποία είπε ότι χρειάζονται η μία την άλλη.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αρμενίου πρωθυπουργού Nikol Pashinyan όπου περιγράφει την Τουρκία ως επιτιθέμενο κράτος, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να επαγρυπνεί.

«Επί του παρόντος, η Τουρκία βρίσκεται σε μια ιστορική στιγμή. Θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα τοποθετήσει τη στρατιωτική και μαλακή της δύναμη προκειμένου να επηρεάσει σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε.

Ο Birgul Demirtas, πολιτικός επιστήμονας στο τουρκο-γερμανικό πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη, υπογράμμισε ότι η Κύπρος έγινε δεκτή στην ΕΕ το 2004, παρά την απόρριψη ενός σχεδίου του ΟΗΕ για το επίλυση του Κυπριακού, άλλαξε βαθιά τις πολιτικές για τα περιφερειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων του Καύκασου ​​και της Μέσης Ανατολής, κατηγορώντας επίσης διαφορετικούς κανόνες και αξίες για την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

«Ωστόσο, βλέπω ότι η πιθανότητα σκληρών κυρώσεων από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ είναι χαμηλή. Διάφορα αμοιβαία οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα θα εμποδίσουν τη σκληρή ρητορική εναντίον της Τουρκίας να μετατραπεί σε σκληρές κυρώσεις», πρόσθεσε ο Demirtas./ibna