Β-Ε: Ορισμένη κρατική δέσμευση στο μεταναστευτικό ζήτημα βλέπει ο δήμαρχος του Bihać

Β-Ε: Ορισμένη κρατική δέσμευση στο μεταναστευτικό ζήτημα βλέπει ο δήμαρχος του Bihać

Ο Šuhret Fazlić, δήμαρχος του Bihać, επιβεβαίωσε ότι καθίσταται πιο αισθητή μια πιο σοβαρή δέσμευση εκ μέρους των αρμόδιων κρατικών φορέων για την επίλυση της κατάστασης με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε λύση σε αυτά τα θέματα απαιτεί επίσης χρόνο.

«Επιτέλους, λαμβάνουμε κάποια υποστήριξη και συνεργασία με τους κρατικούς θεσμούς στη διαδικασία μετανάστευσης, και αναφέρομαι κυρίως στο Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε, δηλαδή το Υπουργείο Ασφάλειας. Υπογράφηκε συμφωνία για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών με το Πακιστάν, η οποία σίγουρα θα συμβάλει τουλάχιστον στην ανακούφιση της κατάστασης. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που συμβαίνει αυτό, διότι έχει καταστεί προφανές σε όλους μας ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα μόνο μέσω κοινών προσπαθειών και σωστής συνεργασίας,» δήλωσε ο Fazlić. .

Τόνισε ότι οι τοπικές και καντονικές αρχές παραμένουν ενωμένες στη θέση τους όταν πρόκειται για το κλειστό κέντρο υποδοχής Bira.

«Αυτό το κέντρο έκλεισε επειδή πολύ απλά δεν μπορούσαμε πλέον να αντέξουμε και να επιτρέψουμε την τεράστια πίεση στο κέντρο της πόλης. Η υπομονή μας τελείωσε διότι, όταν άνοιξε το κέντρο Bira, μας είπαν ότι επρόκειτο απλώς για μια προσωρινή ή βραχυπρόθεσμη λύση. Λειτουργούσε για περισσότερα από δύο χρόνια και είχαμε χιλιάδες μετανάστες στην κεντρική ζώνη της πόλης. Σε αυτήν την περίπτωση, οι εκπρόσωποι της πόλης και οι καντονικές αρχές διατηρούν μια σταθερή και ενοποιημένη θέση, έτσι ώστε ούτε αυτό ούτε οποιοδήποτε άλλο κέντρο στο κέντρο του Bihac να ξανανοίξουν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες,» είπε ο Fazlić.

Όσον αφορά το στρατόπεδο υποδοχής στην τοποθεσία Lipa, περίπου τριάντα χιλιόμετρα μακριά από το Bihać, είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ανεξήγητες περιστάσεις. Η πόλη του Bihać και η κυβέρνηση του καντονιού Una-Sana (USC) έχουν διαθέσει σχεδόν μισό εκατομμύριο μάρκα για την προετοιμασία αυτού του χώρου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διεθνείς οργανισμοί ξόδεψαν πολλά χρήματα για την προετοιμασία και την οργάνωση του στρατοπέδου. Το κράτος κλήθηκε να παράσχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά το έργο παραμένει πάντα ημιτελές και αβέβαιο. Δεν ξέρω αν ορισμένοι το φαντάστηκαν ως καλοκαιρινό στρατόπεδο και το Bira ως χειμερινό, έτσι ώστε κατά κάποιο τρόπο να ασκηθεί πίεση στην Πόλη του Bihać και στην κυβέρνηση του Καντονιού. Ειλικρινά, είμαι πολύ μπερδεμένος, γιατί νομίζω ότι πρέπει και μπορεί να υπάρχει ένα στρατόπεδο αναφοράς για την αξιοπρεπή διαμονή των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια. Ωστόσο, νομίζω ότι έχουμε κάνει αρκετά με την εύρεση και την οργάνωση της τοποθεσίας. Τώρα εναπόκειται στις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για την κατάσταση να ολοκληρώσουν τη δουλειά,» δήλωσε ο δήμαρχος του Bihać. /ibna