Κροατία: 46% των χρηστών του Διαδικτύου αγόρασαν αγαθά και υπηρεσίες ηλεκτρονικά

Κροατία: 46% των χρηστών του Διαδικτύου αγόρασαν αγαθά και υπηρεσίες ηλεκτρονικά

Το 77% των κροατικών νοικοκυριών διαθέτουν προσωπικό υπολογιστή και το 85% έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αύξηση τριών και τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα σε σύγκριση με το 2019.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία (DZS), τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι σχεδόν όλα τα νοικοκυριά διαθέτουν ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο και ότι, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υπάρχουν μικρές διαφορές μόνο όσον αφορά τον τύπο πρόσβασης, με το 86% των νοικοκυριών να έχουν μόνο ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μείωση κατά μία εκατοστιαία μονάδα από το 2019.

Το ποσοστό των νοικοκυριών που διαθέτουν μόνο ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω κινητού έχει αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 71%.

Όπως το 2019, η χρήση υπολογιστή και Διαδικτύου καταγράφεται κυρίως μεταξύ νεότερων και μεσήλικων ατόμων που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 16-54. Τα ποσοστά είναι υψηλότερα για τους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες εκτός από την ηλικιακή ομάδα 35-44, όπου οι γυναίκες χρησιμοποιούν υπολογιστές ελαφρώς περισσότερο από τους άνδρες.

Σε κατανομή ανά τύπο επαγγέλματος, οι φοιτητές ως η νεότερη ομάδα χρησιμοποιούν τους υπολογιστές και το Διαδίκτυο περισσότερο, με τα ποσοστά να μειώνονται με την ηλικία.

Οι περισσότεροι πολίτες χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να διαβάσουν τα νέα και περιοδικά, να λάβουν πληροφορίες σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες και να παρακολουθήσουν περιεχόμενο στο Youtube.

Παρόλο που οι διαδικτυακές αγορές αναμενόταν να αυξηθούν λόγω της απομακρυσμένης εργασίας και άλλων λόγων που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία δεν απεικονίζουν τέτοια τάση, με το 46% των χρηστών του Διαδικτύου να έχουν αγοράσει αγαθά και υπηρεσίες στο διαδίκτυο, σημειώνοντας οριακή αύξηση 1% από 45% το 2019.

Οι καταναλωτές ψωνίζουν κυρίως ρούχα, υποδήματα, κοσμήματα και τσάντες (58%), με τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, υπολογιστές, tablet και τα παρόμοια να ακολουθούν.

Τα στατιστικά στοιχεία τους DSZ περιλαμβάνουν επίσης για πρώτη φορά πρόσθετα δεδομένα για τους σκοπούς της χρήσης του Διαδικτύου μέσω έξυπνων συσκευών Διαδικτύου ομαδοποιημένων σε οικιακές συσκευές, συστήματα ασφάλειας και διαχείρισης ενέργειας και εικονικούς βοηθούς.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 20% των χρηστών του Διαδικτύου χρησιμοποιούν ορισμένες από αυτές τις συσκευές, κυρίως εικονικούς βοηθούς (11%), ακολουθούμενοι από οικιακές συσκευές IoT (6%), συσκευές ασφαλείας (5%) και συστήματα διαχείρισης ενέργειας (4%). /ibna