Ρουμανία: Κατακερματισμένο το πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου

Ρουμανία: Κατακερματισμένο το πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου

Οι βουλευτικές εκλογές, που ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis και το Φιλελεύθερο κόμμα PNL επέμειναν να διεξαχθούν, παρά την πανδημία και σε πείσμα του PSD, προκειμένου να μπορέσουν οι κεντροδεξιές δυνάμεις να προωθήσουν τη μεταρρυθμιστική τους ατζέντα, δεν έδωσαν την επιθυμητή για τους Iohannis και Orban λύση. Προέκυψε ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, όπου χάρη στην κινητοποίηση της περιφέρειας, το PSD αναδείχθηκε, για μία ακόμα φορά, πρώτο κόμμα σε αριθμό ψήφων και μάλιστα με διαφορά περίπου 5 ποσοστιαίων μονάδων από το κυβερνών PNL.

Οι αναλυτές των τηλεοπτικών πάνελ επισήμαναν χθες βράδυ, ότι ο πρόεδρος του PSD, Marcel Ciolacu, θα διεκδικήσει δυναμικά το πρωθυπουργικό αξίωμα, όχι όμως για τον εαυτό του, καθώς έχει ήδη προτείνει τέσσερα ονόματα, τριών πολιτικών και του εκπροσώπου της χώρας στον Π.Ο.Υ, ιατρού Alexandru Rafila. Επίσης, ανέφεραν ότι είναι αμφίβολο αν ο  Ciolacu πράγματι επιθυμεί να αναλάβει το κόμμα του την εξουσία σε μια τέτοια συγκυρία. Εκτίμησή τους είναι ότι θα αντιμετωπίσει όπως και πέρυσι, την άρνηση του Προέδρου Iohannis, ο οποίος έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα ευνοήσει κυβέρνηση από τον κεντροδεξιό χώρο. Αυτό θα δώσει στον Ciolacu τη δυνατότητα να ασκήσει δυναμικά το αντιπολιτευτική του πολιτική. Το κόμμα του δεν θα φθαρεί και ο ίδιος θα ενισχυθεί εσωκομματικά.

Τα τελευταία αποτελέσματα, που έδειξαν ότι το ProRomania δεν θα εκπροσωπηθεί στο Κοινοβούλιο, στερεί από το PSD τη δυνατότητα να συμμαχήσει μαζί του για την εξουσία. Συνεπώς, στην περίπτωση που θα αναλάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα πρέπει ‘αναγκαστικά’ να στραφεί στο συντηρητικό κόμμα AUR, και ίσως γι’ αυτό οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν χθες, επίμονα, τον Ciolacu αν θα συνεργαστεί με αυτόν τον πολιτικό σχηματισμό. Ενδεχόμενο που δεν απέρριψε, αφού “οι Ρουμάνοι έχουν πάντα δίκιο όταν ψηφίζουν”.

Το PNL, που ακολουθεί με σημαντική διαφορά, θα δώσει μάλλον τη λύση, συνεργαζόμενο με το USR-PLUS και το UDMR. Όμως δεν θα είναι αρκούντως ισχυρό και θα αναγκαστεί να προβεί σε συμβιβασμούς. Δεν είναι λίγες οι φωνές εκείνων που τονίζουν ότι τόσο το PNL όσο και το USR δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των πολιτών. Ορισμένοι καλούν τον Dan Barna να παραιτηθεί, εκείνος όμως δεν έχει μέχρι στιγμής δείξει ότι προτίθεται να το πράξει. Από την άλλη πλευρά, το χαμηλότερο των προσδοκιών αποτέλεσμα για το PNL θα μπορούσε να διευκολύνει τον Iohannis στην επιλογή ενός άλλου προσώπου από το PNL, αντί του Orban, στο οποίο να αναθέσει την εντολή, αν αποφασίσει κάτι τέτοιο.

Το UDMR εξασφάλισε, όπως πάντα, ποσοστό γύρω στο 6% και θα ασκήσει ρυθμιστικό ρόλο για μία ακόμη φορά, προωθώντας παράλληλα, τις διεκδικήσεις του υπέρ της ουγγρικής μειονότητας.

Ωστόσο, αυτή τη φορά θα βρει απέναντί του το ξενοφοβικό AUR (Συμμαχία για την Ένωση των Ρουμάνων, Alianta pentru Unirea Romanilor) μια δυσάρεστη γι’ αυτό προοπτική, που έκανε τον γερουσιαστή του UDMR Tanczos Barna, να δηλώσει ότι το κόμμα του ενδιαφέρεται για τον σχηματισμό κεντροδεξιάς κυβέρνησης και ότι το AUR δεν έχει θέση εν έτει 2021, στο Κοινοβούλιο της Ρουμανίας.

Το AUR – που τάσσεται κατά της μάσκας, που τη χαρακτηρίζει “φίμωτρο” και συμπορεύεται με τους συντηρητικότερους κύκλους της ρουμανικής Εκκλησίας και του ‘αντιπολιτευόμενου στην κυβέρνηση στο θέμα των προσκυνημάτων’ Αρχιεπισκόπου Tomis (Κωνστάντσας) Θεοδοσίου-, διακηρύττει ότι η κυριαρχία του ρουμανικού κράτους ποδοπατείται και δέχεται επίθεση από τις σημερινές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβάλουν “μορφές ομοσπονδιοποίησης εσωτερικής ή εξωτερικής”. Κάνει λόγο για οργανώσεις των εθνικών μειονοτήτων που “δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα των αδερφών” Ρουμάνων και είναι δημιουργοί ορισμένων μορφών “εξτρεμισμού και αλυτρωτισμού” τις οποίες η συμμαχία δεσμεύεται να καταπολεμήσει.

Το AUR δημιουργήθηκε “μόλις” την 1η Δεκεμβρίου 2019. Συμπροεδρεύοντες είναι ο George Simion που επιχείρησε ανεπιτυχώς να εκλεγεί ευρωβουλευτής στις τελευταίες εκλογές και ο δημοσιογράφος Claudiu Tarziu. Ο Simion απελάθηκε το 2015 και για πέντε χρόνια από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας για τη δράση του υπέρ της ένωσης με τη Ρουμανία. Ο Claudiu Tarziu υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των κινητοποιήσεων για το δημοψήφισμα της ‘Συμμαχίας για την Οικογένεια’, που επιδιώκει μεταρρύθμιση του Συντάγματος επί το συντηρητικότερον, σε θέματα γάμου, οικογένειας, αμβλώσεων κλπ.

Ο πολιτικός αυτός σχηματισμός πιστεύει στο τετράπτυχο: πατρίς, θρησκεία, οικογένεια και ελευθερία, μια ελευθερία όμως που δεν είναι για όλους ή είναι υπό όρους, παρά τις διακηρύξεις.

Στις θέσεις του AUR όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική (και όχι μόνο) ξανασυναντάμε τις θέσεις του PRM το Κόμμα της Μεγάλης Ρουμανίας, του Corneliu Vadim Tudor, πάλαι ποτέ κραταιό εθνικιστικό κόμμα που ακολούθησε τον ηγέτη του στην πτωτική του πορεία και “εξέπνευσε” μετά το θάνατό του.

Ο “δρόμος της Ρουμανίας δεν μπορεί να έχει παρά μόνον μία κατεύθυνση: την Ευρώπη”, όμως όχι την Ευρώπη όπως την ξέρουμε σήμερα, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία το AUR ονομάζει “Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης”, αλλά μια αναδιαμορφωμένη Ευρώπη στη βάση “της ελληνικής φιλοσοφίας, του ρωμαϊκού δικαίου και του χριστιανισμού”. Το AUR επέλεξε να προωθήσει ως στόχο την ανάδειξη της “Μεγάλης Ρουμανίας” σε ηγέτιδα της Κεντρικής Ευρώπης. Το AUR θεωρεί επίσης ότι αυτή τη στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι “μια σοσιαλιστική αυτοκρατορία ομοσπονδιακού τύπου” με “κακές ηγεμονικές τάσεις”.

H συμμαχία AUR δεν κάνει, στο πολιτικό της πρόγραμμα, καμία αναφορά στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Στην μόνη αμυδρή αναφορά της στην ευρωατλαντική συμμαχία, υπογραμμίζει την “επιστροφή στην ομαλότητα”, διά της μετατροπής της Ρουμανίας σε “ηγέτιδα εντός της ευρωατλαντικής οικογένειας”. Μόλις στο τέλος της ιδρυτικής διακήρυξης, σημειώνει την ανάγκη “ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ” και μόνον στο πλαίσιο “της αποδοχής της επανένωσης με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας ως εθνικού project”.

Mε τις υπερσυντηρητικές, εθνικιστικές και ασαφείς θέσεις της -πχ ως προς το πώς θα πετύχει τα αναφερθέντα στην προηγούμενη παράγραφο-, τo AUR κατάφερε να αποσπάσει ποσοστό της τάξης του 9% στο εσωτερικό της χώρας και να έρθει δεύτερο στη διασπορά, μετά το USR-PLUS. Έλαβε με καταμετρημένο το 58% των ψήφων, ποσοστό 26,51% τρεισήμισι επιπλέον μονάδες από ο,τι το PNL.

Μάλιστα στην Ιταλία και την Κύπρο αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, με 36,16% και 36,71% αντίστοιχα, στην Ισπανία και τη Γαλλία δεύτερο, με ποσοστά 26,73% και 25,87% αντιστοίχως.  aur-diaspora

Εντός Ρουμανίας, ισχυρή παρουσία έχει το AUR  στο Ιάσιο, όπου έλαβε 12,3% στη Γερουσία και 11,9% στη Βουλή, στην Τιμισοάρα 8,57% και 7,54% αντίστοιχα.

Το AUR αποτέλεσε για πολλούς έκπληξη γιατί η εκστρατεία του δεν έγινε από τα mainstream, αλλά από τα social media./ibna