Κύπρος: Συντονισμός Ελλάδας Κύπρου στη συζήτηση Χριστοδουλίδη Δένδια

Κύπρος: Συντονισμός Ελλάδας Κύπρου στη συζήτηση Χριστοδουλίδη Δένδια

Οι όψιμες κινήσεις της Τουρκίας για δήθεν αποκλιμάκωση δεν είναι πειστικές, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας πως για τον λόγο αυτό Ελλάδα και Κύπρος έχουν καλέσει από κοινού τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις αυτές που θα οδηγήσουν την Τουρκία σε μια πραγματική οδό αποκλιμάκωσης και σε έναν εποικοδομητικό διάλογο πάνω στη μόνη βάση που μπορούμε να δεχθούμε. Η βάση αυτή είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας”, τόνισε ο Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών και του συνεχούς συντονισμού Λευκωσίας και Αθήνας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως «οι αποφάσεις αυτές είναι σημαντικές όχι μόνο ως σαφή ένδειξη προς την Τουρκία αλλά και ως απόδειξη της αξιοπιστίας της ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως «είναι ξεκάθαρο ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας, οι όποιες αποφάσεις εξαρτώνται από τη συμπεριφορά της Άγκυρας, και οι ηγέτες (της ΕΕ), αφού αξιολογήσουν τη συμπεριφορά της, όπως συμφώνησαν τον Οκτώβριο, θα λάβουν σχετικές αποφάσεις».

«Ως Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουμε να είμαστε συνεπείς, αποφασιστικοί και αξιόπιστοι, διεκδικώντας ταυτόχρονα πρωταγωνιστικό ρόλο σε θέματα που άπτονται της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της που αναμφίβολα επηρεάζει και ευρωπαϊκά συμφέροντα», υπογράμμισε.

Ο Έλληνας Υπουργός είπε πως η επίσκεψή του στη Λευκωσία λαμβάνει χώρα σε μια πραγματικά κρίσιμη στιγμή για το σύνολο του Ελληνισμού αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα.

«Ο κοινός παρονομαστής είναι η παράνομη και προκλητική τουρκική συμπεριφορά. Με τις ενέργειές της στην ευρύτερη περιοχή, η Τουρκία πλήττει την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα. Προσπαθεί από τη μια πλευρά να δημιουργήσει τετελεσμένα και από την άλλη να αποφύγει τη λήψη μέτρων εναντίον της», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην πρωινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Νίκος Δένδιας είπε πως τον ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόσο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και τους δικές του.

Ο Δένδιας ανέφερε πως με τον Κύπριο ομόλογό του επικεντρώθηκαν στις επερχόμενες συζητήσεις στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, και εξέτασαν και το γενικότερο πλέγμα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.

Επεσήμανε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία να αποκλιμακώσει στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. «Και αυτό για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα απέναντι στην Τουρκία», ανέφερε.

«Δυστυχώς, όχι όμως με έκπληξη πρέπει να πω, η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο. Μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων εξέδωσε έξι παράνομες NAVTEX για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών σε μια περιοχή που επικαλύπτει η ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε.

Παράλληλα, είπε, προέβη σε απολύτως προκλητικές ενέργειες με το λεγόμενο πικνίκ στα Βαρώσια και εξέδωσε παράνομη NAVTEX για έρευνες σε θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει την κυπριακή ΑΟΖ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, που όπως σημείωσε, συνεχίζει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Δένδιας είπε πως κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Jane Holl Lute, στην Αθήνα, “της τονίστηκε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή συνάντηση που θα συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ”.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως συζήτησαν όλες τις εξελίξεις, αξιολόγησαν τα αποτελέσματα των συζητήσεων με την Jane Holl Lute και αντάλλαξαν  απόψεις για τα επόμενα βήματα «έτσι ώστε από δικής μας πλευράς να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να έχει θετική κατάληξη η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα».

«Την ίδια στιγμή, αντικείμενο των διαβουλεύσεών μας ήταν και η αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, που όπως είναι γνωστό βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες”, ανέφερε.

Σε σχέση με το Κυπριακό, επεσήμανε πως «εκφράσαμε την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου έμειναν στον Crans Montana, όπως αυτό εκφράστηκε ξεκάθαρα προς την κ. Lute, και πραγματικά ευελπιστούμε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκαλέσει σύντομα μια άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο, που θα ανοίξει τον δρόμο για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών μέσα στο πλαίσιο των όρων εντολής του ΓΓ, όπως αυτοί καθορίζονται ξεκάθαρα από του Συμβούλιο Ασφαλείας και με στόχο την επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας»./ibna