Μαυροβούνιο: Ψηφίστηκε η νέα κυβέρνηση

Μαυροβούνιο: Ψηφίστηκε η νέα κυβέρνηση

Μετά από 41 ψήφους υπέρ, 28 κατά και μία αποχή, το Μαυροβούνιο εξέλεξε τη νέα του κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο.

Η νέα διοίκηση, η οποία συγκροτείται από τρεις συνασπισμούς, θα αποτελείται από 12 υπουργεία υπό την ηγεσία ενός ατόμου μάλλον άγνωστου στην πλειοψηφία του κοινού, με πρωθυπουργό τον Zdravko Krivokapić.

Ο Sergej Sekulović, δικηγόρος, πολιτικός ακτιβιστής και πολιτικός αναλυτής, εξελέγη Υπουργός Εσωτερικών. Υπηρέτησε ως σύμβουλος της κυβέρνησης εμπιστοσύνης που προηγήθηκε των κοινοβουλευτικών εκλογών του 2016. Διατέλεσε προηγουμένως μέλος του Κινήματος για τις Αλλαγές του Nebojša Medojević και σύμβουλος του πρώην Προέδρου του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου Ranko Krivokapić (SDP).

Η Olivera Injac, λέκτορας ασφαλείας στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Donja Gorica, εξελέγη Υπουργός Άμυνας. Έχει παρακολουθήσει μια σειρά φόρουμ σχετικά με την ένταξη του Μαυροβουνίου στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων θα διατελέσει ο δικηγόρος Vladimir Leposavić, γνωστός στο ευρύ κοινό ως νόμιμος εκπρόσωπος της Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, καθώς και ως μέλος της νομικής αντιπροσωπείας που είχε προηγουμένως εργαστεί για την κατάργηση του Νόμου περί Θρησκευτικής Ελευθερίας.

Ο Đorđe Radulović εξελέγη Υπουργός Εξωτερικών έχοντας υπηρετήσει το Υπουργείο από το 2011. Ήταν ο επιτετραμμένος στο διμερές τμήμα και ο αναπληρωτής πρεσβευτής του Μαυροβουνίου στη Ρουμανία.

Υπουργός Οικονομικών και Κοινωνικής Πρόνοιας θα είναι ο Milojko Spajić, μαέστρος των χρηματοοικονομικών τεχνικών, ο οποίος εργάστηκε στο εξωτερικό για δέκα χρόνια και υπηρέτησε ως μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του Zdravko Krivokapić κατά την επιστροφή του στο Μαυροβούνιο.

Ο Jakov Milatović, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχοντας λάβει υποτροφία από τη βρετανική κυβέρνηση, εξελέγη Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης.

Ο Υπουργός Επενδύσεων Κεφαλαίου Mladen Bojanić είναι πρώην υποψήφιος της αντιπολίτευσης. Ειδικεύεται στα Οικονομικά και το Χρηματιστήριο.

Η Vesna Bratić εξελέγη Υπουργός Παιδείας, Επιστημών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ένα υπουργείο που αποτελεί την πιο αμφιλεγόμενη επιλογή από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Ζdravko Krivokapić μετά την απόφασή του να συγχωνεύσει τέσσερα τμήματα σε ένα.

Η Δρ Jelena Borovinić Bojović εξελέγη Υπουργός Υγείας, ενώ η Tamara Srzentić, η οποία ολοκλήρωσε τις σπουδές της στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει εργαστεί σε ευρωπαϊκές χώρες, εξελέγη Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Ψηφιακής Κοινωνίας και Μέσων.

Το Υπουργείο Οικολογίας, Χωροταξίας και Πολεοδομίας θα διευθύνεται από τον Ratko Mitrović, πανεπιστημιακό καθηγητή αρχιτεκτονικής.

Τέλος, ο Aleksandar Stijović, ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Δασοκομίας του Μαυροβουνίου, εξελέγη Υπουργός Γεωργίας, Δασοκομίας και Διαχείρισης Υδάτων. /ibna