Σερβία: Τηλεφωνική επικοινωνία Merkel-Vučič

Σερβία: Τηλεφωνική επικοινωνία Merkel-Vučič

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučič σήμερα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel χαιρέτισε την πρόοδο της Σερβίας στον τομέα της οικονομίας, καθώς και τις προσπάθειες για την ευρωπαϊκή πορεία, και τόνισε ότι ο διάλογος με την Πρίστινα και το κράτος δικαίου είναι καίριας σημασίας.

Μιλώντας για τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, η Merkel και ο Vučič συμφώνησαν ότι η συνομιλία είναι απαραίτητη, καθώς και ότι η διατήρηση της ειρήνης είναι ζωτικής σημασίας και για τις δύο πλευρές, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Συνεργασίας με τα ΜΜΕ της Προεδρίας της Σερβίας.

Ο Πρόεδρος Vučić δήλωσε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχίσει επιτυχώς αυτόν τον διάλογο, προκειμένου να επιτύχει μια εποικοδομητική και ανοιχτή ατμόσφαιρα για διαπραγματεύσεις.

Η Καγκελάριος χαιρέτισε την ετοιμότητα της Σερβίας για περαιτέρω εργασίες για τη διατήρηση της σταθερότητας της περιοχής και επανέλαβε ότι η Γερμανία θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος της Σερβίας στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Στην τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučič, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, εξέφρασαν επίσης ικανοποίηση για τη συνεχή πρόοδο του πολιτικού διαλόγου και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Σερβίας και της Γερμανίας.

«Η οικονομία είναι ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ των δύο χωρών μας», επεσήμανε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Ο Πρόεδρος Vučić επανέλαβε ότι οι γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία απασχολούν περισσότερους από 67.000 εργαζόμενους και ότι συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας, καθώς και στη φήμη της χώρας ως καλός προορισμός για επενδύσεις.

«Είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη της Γερμανίας στη σερβική οικονομία. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος ακόμη και κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού. Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των γερμανικών εταιρειών να επενδύσουν στη χώρα μας και είμαι περήφανος που επισημαίνω ότι η Σερβία θα έχει την υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη φέτος, παρά όλες τις τρέχουσες προκλήσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος Vučić.

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε επίσης την Καγκελάριο Merkel για τη συνεχή υποστήριξη της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, έχοντας κατά νου τη γερμανική προεδρία της ΕΕ.

Τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου έχουν ουσιαστική σημασία για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και τόνισε ότι η συνεργασία με τη Γερμανία και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι ένας καλός τρόπος για να συνεχίσει να βελτιώνεται ο τομέας αυτός.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας τόνισε επίσης την ανάγκη για ένα σαφές σχέδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ και ένα χρονικό πλαίσιο για την ένταξη, καθώς η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων είναι σημαντική για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Οι Vučić και Merkel συζήτησαν επίσης τις προκλήσεις της υγειονομικής κρίσης και τον σχεδιασμό για την καταπολέμηση της μεταδοτικής ασθένεια του COVID-19, με ιδιαίτερη έμφαση σε μέτρα για τον μετριασμό των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος Vučić ενημέρωσε την Καγκελάριο Μερκελ για τα πακέτα μέτρων που έχει υιοθετήσει η Σερβία για να μετριάσει τις οικονομικές συνέπειες, αλλά και για όλες τις προσπάθειες για την υγεία, επιδημιολογικών και άλλων που έχει επενδύσει το κράτος της Σερβίας για την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας και την αποκατάσταση των συνεπειών για την υγεία του πληθυσμού.

Οι συνομιλητές αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες σχετικά με τα εμβόλια, καθώς και για πρόσθετα μέτρα και περαιτέρω σχέδια για τη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας, αλλά και για την οικονομία.

Οι συνομιλητές συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην περιοχή, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Συνεργασίας με τα Μέσα Ενημέρωσης της Προεδρίας./ibna