Zaev: Υπήρξε πρόοδος στην Κοινή Μικτή Επιτροπή Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας

Zaev: Υπήρξε πρόοδος στην Κοινή Μικτή Επιτροπή Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας

Γνωρίζουμε ότι οι συνομιλίες με τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας πρέπει να συνεχιστούν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του επικείμενου Συμβουλίου Υπουργών. Τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν, συμπεριλαμβανομένου αυτού, το οποίο εμφανίστηκε πριν από λίγο καιρό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Zoran Zaev, προσθέτοντας ότι γίνονται προσπάθειες αυτές τις μέρες για την εξεύρεση λύσης.

Οι συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία πρέπει να εφαρμοστούν. Από αυτή την άποψη, ο Buckovski πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για την υλοποίηση των συμφωνιών. Οι συνομιλίες με τη Βουλγαρία διευθύνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή τον Bujar Osmani, και συμπεριλαμβάνεται ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Nikola Dimitrov. Φυσικά, το υπουργικό συμβούλιο μου είναι επίσης εδώ, αλλά και ο πρέσβης στο ΝΑΤΟ, Dane Talevski. Γίνονται προσπάθειες αυτές τις μέρες για την εξεύρεση λύσης. Έχουμε προετοιμάσει στο παρελθόν τους πολίτες ότι είναι πιθανό να μην υιοθετηθεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο, και επομένως να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις. Όμως, η στρατηγική μας είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε και θα κάνουμε τις μέγιστες προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή”, δήλωσε ο Zaev.

Ο Zaev πιστεύει ότι ο Buckovski ως ειδικός απεσταλμένος θα εργαστεί για ένα σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της εφαρμογής της Συμφωνίας με τη Βουλγαρία, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας. Ο Zaev αποκάλυψε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει ταχύτερη κατασκευή του διαδρόμου 8, συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, της εκπαίδευσης, της υγείας…

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η φροντίδα των εθνικών συμφερόντων είναι πάντα ευπρόσδεκτη, αλλά εγγυάται ότι η ταυτότητα και η γλώσσα δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, διότι είναι δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Εκτίμησε ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ιστορικών Θεμάτων έχει σημειωθεί πρόοδος και ότι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021/2022 θα αρχίσει η εφαρμογή στα εγχειρίδια όσων έχουν συμφωνηθεί στην Επιτροπή Ιστορικών Θεμάτων.

Ο νεοδιορισμένος εκπρόσωπος για τη Βουλγαρία, ο Buckovski έχει ήδη φύγει για τη Βουλγαρία και δεν μπορούσε να εκτιμήσει πόσο θα διαρκέσει η επίσκεψή του όπως είπε ο Zaev.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στήριξαν τον Zaev

Απογοήτευση, είναι η λέξη με την οποία το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (PES) περιέγραψε το βέτο της Βουλγαρίας στην ευρωπαϊκή πορεία της Μακεδονίας, ενώ υποστήριξε τον πρωθυπουργό Zoran Zaev και ζήτησε πολιτική σοφία από τα Σκόπια και τη Σόφια, λέγοντας ότι ο εποικοδομητικός διάλογος πρέπει να κερδίσει.

«Η πολιτική σοφία και των δύο χωρών δοκιμάστηκε – μόνο η γλώσσα συνεργασίας και η πλήρης κατανόηση των μακροπρόθεσμων προοπτικών στην περιοχή μπορούν να ξεπεράσουν επιτυχώς αυτό το εμπόδιο. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκρατικοί ήταν πάντα υποστηρικτές της διαδικασίας διεύρυνσης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Οι Ευρω-σοσιαλιστές χαιρέτισαν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους και το σχέδιο του διαπραγματευτικού πλαισίου που υποβλήθηκε στα κράτη μέλη τον Ιούλιο. Σήμερα, το ΕΣΚ επιθυμεί να εκφράσει την ελπίδα ότι ένας δίκαιος και σε βάθος διάλογος μεταξύ της Βουλγαρίας, που είναι μέλος της ΕΕ εδώ και 13 χρόνια, και της Βόρειας Μακεδονίας, που έχει εκφράσει έντονα την επιθυμία της να ενταχθεί στην Ένωση, θα βρει λύση υπέρ και των δύο χωρών. ./ibna