Κοσσυφοπέδιο: Ο Hoti ανακοίνωσε συνάντηση των πολιτικών κομμάτων για να συζητήσουν την εκλογή νέου Προέδρου

Κοσσυφοπέδιο: Ο Hoti ανακοίνωσε συνάντηση των πολιτικών κομμάτων για να συζητήσουν την εκλογή νέου Προέδρου

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Avdullah Hoti, δήλωσε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση όλων των πολιτικών κομμάτων για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει προθυμία εκλογής νέου προέδρου νέας χώρας.

«Σύντομα θα οργανώσουμε μια στρογγυλή τράπεζα πολιτικών κομμάτων για να δούμε τη διάθεσή τους για την εκλογή του νέου προέδρου», δήλωσε ο Hoti στα ΜΜΕ την Πέμπτη.

Ο πρώην Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci παραιτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου αφού τα Ειδικά Επιμελητήρια του Κοσσυφοπεδίου επιβεβαίωσαν κατηγορητήριο εναντίον του κατηγορώντας τον Thaci για εγκλήματα πολέμου για το ρόλο του ως ανώτερο μέλος του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA) κατά τη διάρκεια του πολέμου 1998-1999 με τη Σερβία. Επί του παρόντος, τα καθήκοντά του έχει αναλάβει η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Vjosa Osmani, η οποία υπηρετεί και ως αναπληρωτής πρόεδρος. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος έχει έξι μήνες για να ασκήσει αυτό το καθήκον έως ότου το Κοινοβούλιο εκλέξει νέο αρχηγό κράτους. Τα πολιτικά κόμματα διαφωνούν σχετικά με το ποιος πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος. Οι κυβερνώντες εταίροι του συνασπισμού στερούνται πλειοψηφίας για την εκλογή του νέου προέδρου και πρέπει να βασιστούν σε ψήφους της αντιπολίτευσης.

Μέχρι στιγμής, ο αρχηγός του κυβερνητικού εταίρου, AAK, στην κυβέρνηση του LDK, Ramush Haradinaj, έχει δηλώσει την υποψηφιότητά του για την θέση του Προέδρου, αλλά το LDK είναι αντίθετο. Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου (PDK) λέει επίσης ότι εάν ο κυβερνών συνασπισμός εξαρτάται από τις ψήφους τους, θα πρέπει να λάβουν τη θέση του προέδρου. Ο πρωθυπουργός Hoti είπε ότι κάθε κόμμα έχει τη θέση του, επομένως θα τους ζητήσει να καθίσουν όλοι στη στρογγυλή τράπεζα και να συζητήσουν τις λεπτομέρειες./ibna