Ξεκινά η διήμερη 11η συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας

Ξεκινά η διήμερη 11η συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας

Το περιεχόμενο των εγχειριδίων ιστορίας της Βόρειας Μακεδονίας για τη μεσαιωνική περίοδο και την πρώιμη οθωμανική περίοδο θα είναι το θέμα της 11ης συνεδρίασης της Μικτής Επιτροπής Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας για τα Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο. Στην προηγούμενη συνάντηση, εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν συστάσεις για τα βουλγαρικά εγχειρίδια για αυτές τις περιόδους.

Το θέμα της συνομιλίας θα είναι η πιθανή κοινή γιορτή του Goce Delchev και η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο διαδικτυακά λόγω της κατάστασης με την πανδημία του COVID-19, όπως ενημέρωσε η Επιτροπή το πρακτορείο ΜΙΑ.

Μία ημέρα πριν από τη συνάντηση, οι συμπρόεδροι της Επιτροπής, ο Dragi Gjeorgiev από τη Βόρεια Μακεδονία και ο Angel Dimitrov από τη Βουλγαρία εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις διαβουλεύσεις Σκοπίων-Σόφιας.

Σε δήλωση του στη Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση (BNT), ο Dimitrov σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ πολιτικών και ιστορικών.

«Οι πολιτικοί και από τις δύο πλευρές θέλουν πρόοδο, αλλά οι ιστορικοί της Βόρειας Μακεδονίας στην επιτροπή κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουν να συμβεί αυτό», είπε.

Είπε ότι προσβλέπει στη νέα συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Ιστορικά Θέματα, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα κάνουν τουλάχιστον ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός.

«Πάντα θέλαμε να εργαζόμαστε πιο έντονα με σφιχτό ρυθμό, αλλά αυτό δεν συνέβη. Μόνο πέντε συναντήσεις προγραμματίζονται για το επόμενο έτος, κάτι που δεν είναι αρκετό», σημείωσε ο Dimitrov, ο οποίος είναι επίσης πρώην πρέσβης της Βουλγαρίας στη Βόρεια Μακεδονία. Πιστεύει ότι μια τέτοια προσέγγιση καθυστερεί την επίλυση των διαφορών στο εγγύς μέλλον.

Ο καθηγητής Gjeorgiev, σε δήλωση του Radio Free Europe, εξέφρασε έκπληξη για τη δήλωση του συναδέλφου του, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι η βουλγαρική θέση είναι μοναδική και πολιτικά μονολιθική, σε αντίθεση με τη μακεδονική.

«Με εκπλήσσει η έντονη πολιτική δήλωση του συναδέλφου ακαδημαϊκού και του ειδικού σώματος, την παραμονή της νέας συνάντησης. Η στάση μιας μονολιθικής πολιτικής θέσης σε σχέση με τις απόψεις του παρελθόντος μοιάζει με ηχώ άλλης εποχής. Επίσης, το να οργανώσουμε το έργο μας για πολιτικά αιτήματα και απόψεις είναι ακαδημαϊκά απαράδεκτο», είπε ο Gjeorgiev.

Στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στα Σκόπια, ιστορικοί της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας δεν σημείωσαν πρόοδο σε σχέση με τον Goce Delchev, αν και νέες ιδέες και προτάσεις σχετικά με τον χαρακτήρα και το έργο του τέθηκαν στο τραπέζι.

«Υπάρχουν μικρές κινήσεις προς τα εμπρός και για μένα είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή. Η διαδικασία των συνομιλιών συνεχίζεται, με όλες τις δυσκολίες και όλα τα ευαίσθητα θέματα στο τραπέζι. Ζητώ υπομονή και περισσότερη προσοχή σε εμάς και τους συναδέλφους μας από τη Βουλγαρία, έτσι ώστε τα ζητήματα να μπορούν να συζητηθούν με όσο το δυνατόν λιγότερη συγκίνηση και ένταση. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ξεπεραστούν τα πράγματα, είπε ο Gjeorgiev μετά τη διήμερη συνάντηση

Ο Dimitrov έστειλε τότε ένα μήνυμα ότι αναμένει υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στα ιστορικά γεγονότα προκειμένου να επιτευχθεί μια κατάσταση στην οποία δεν θα υπάρχουν πλέον προβλήματα.  «Η ταυτότητα του Goce Delchev καθορίζεται από τον εαυτό του και όχι από εμάς. Είναι όπως είναι. Είναι η οικογένειά του, το περιβάλλον στο οποίο διαμορφώνεται ως άτομο. Αυτή είναι η ταυτότητα», είπε ο Dimitrov.

Η συνάντηση τον Οκτώβριο ήταν η πρώτη για φέτος. Τον Ιούνιο, η Επιτροπή πραγματοποίησε μια εικονική συνάντηση για να συζητήσει το περιεχόμενο των πρακτικών της ένατης συνεδρίασης.

Η Κοινή Επιτροπή Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα, η οποία αποφασίζει για τον κοινό εορτασμό των προσωπικοτήτων και των γεγονότων στην κοινή ιστορία και για να βοηθήσει να ξεπεραστούν διάφορες ερμηνείες, έχει μέχρι στιγμής σημειώσει κάποια πρόοδο σε σύγκριση με την αρχαία περίοδο και τον Μεσαίωνα.

Μέχρι στιγμής, σε μια περίοδο δύο ετών, η Επιτροπή συνέστησε έναν κοινό εορτασμό πέντε ιστορικών προσωπικοτήτων που έχουν σημασία για την ιστορία και τον πολιτισμό του μακεδονικού και του βουλγαρικού λαού, αλλά και για άλλους λαούς στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, του Αγίου Κλήμη, του Αγίου Ναουμ και του Τσάρου Σαμουήλ. Εγκρίθηκαν οι συστάσεις για τη βελτίωση των ιστορικών βιβλίων για την έκτη τάξη στη Βόρεια Μακεδονία και την πέμπτη τάξη στη Βουλγαρία, τα οποία αναφέρονται στην αρχαία περίοδο, καθώς και προτάσεις για τη βελτίωση των σχολικών βιβλίων για την 6η τάξη / την 7η τάξη.

Οι εκτιμήσεις έχουν επιβεβαιωθεί και από τις δύο πλευρές ότι η πιο δύσκολη περίοδος για εξέταση θα είναι τα γεγονότα και οι προσωπικότητες του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, η περίοδος εμφάνισης πολιτιστικών, πνευματικών και πολιτικών κινημάτων που συμβαίνουν στη χώρα, όπου υπάρχουν σοβαρές διαφορές και στις δύο ιστοριογραφίες./ibna