Κοσσυφοπέδιο: Ολοκληρώθηκε η ακρόαση στο Συνταγματικό Δικαστήριο, τις επόμενες μέρες η απόφαση

Κοσσυφοπέδιο: Ολοκληρώθηκε η ακρόαση στο Συνταγματικό Δικαστήριο, τις επόμενες μέρες η απόφαση

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου διεξήγαγε την Τετάρτη δημόσια ακρόαση σχετικά με τη νομιμότητα της αμφισβητούμενης ψήφου του βουλευτή του Κοσσυφοπεδίου, Etem Arifi, η οποία ήταν αποφασιστική για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης με επικεφαλής τον Avdullah Hoti.

Ο Arifi, βουλευτής που εκπροσωπεί την κοινότητα Ashkali, καταδικάστηκε για απάτη το 2018, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε τον Ιούνιο του 2020 να παρευρεθεί στη σύνοδο του Κοινοβουλίου και να ψηφίσει υπέρ της νέας κυβέρνησης με επικεφαλής τον Avdullah Hoti του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου (LDK). Η ψήφος του ήταν κρίσιμη για τη δημιουργία της πλειοψηφίας των 61 ψήφων σε ένα κοινοβούλιο 120 εδρών, εκλέγοντας τον Hoti ως νέο πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου.

Στις 11 Ιουνίου, το κόμμα της αντιπολίτευσης Vetevendosje, του οποίου ο ηγέτης Albin Kurti έχασε τη δεδηλωμένη καθώς στην ψηφοφορία που προκάλεσε το LDK ήρθη η εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση του και υπέβαλε αίτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο για τη συνταγματικότητα της ψήφου του Arifi. Το Κίνημα Vetevendosje ανέφερε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ότι η εντολή ενός βουλευτή λήγει ή καθίσταται άκυρη όταν «ο βουλευτής καταδικάζεται και τιμωρείται σε ένα ή περισσότερα έτη φυλάκισης με τελική δικαστική απόφαση για διάπραξη εγκλήματος». Οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου άκουσαν τη νομική ερμηνεία όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένου του Vetevendosje, της Κυβέρνησης του Κοινοβουλίου και του LDK.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Arta Rama-Hajrizi, ενημέρωσε τους διαδίκους ότι πρέπει να υποβάλουν γραπτώς τις απόψεις τους που εκφράστηκαν κατά τη σημερινή ακρόαση έως τις 7 Δεκεμβρίου 2020 το αργότερο. Είπε ότι αναμένεται απόφαση για την υπόθεση τις επόμενες ημέρες.

Μια απόφαση υπέρ του Vetevendosje θα αμφισβητούσε τη νομιμότητα της κυβέρνησης και θα δημιουργήσει μια νέα πολιτική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο./ibna