Δυτικά Βαλκάνια: Μήνυμα Borrell για τα 25 χρόνια από τη Συμφωνία του Dayton

Δυτικά Βαλκάνια: Μήνυμα Borrell για τα 25 χρόνια από τη Συμφωνία του Dayton

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ Josep Borrell δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ δεν θα είναι ολόκληρη χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά προειδοποίησε επίσης ότι οι χώρες της περιοχής μπορούν να προχωρήσουν προς την ένταξη μόνο εάν «ενωθούν, με ενωμένα κεφάλια και καρδιές στην εξεύρεση κοινού εδάφους».

Σε τηλεοπτικό μήνυμα με την ευκαιρία της συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια 25 χρόνια μετά το Dayton, δήλωσε ότι η υπογραφή της Συμφωνίας του Dayton είναι μια σημαντική πράξη για ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης, ο οποίος έφερε 100.000 νεκρούς και ένα εκατομμύριο εξόριστους.

«Μετά από 25 χρόνια από την υπογραφή του Deyton, οι χώρες της περιοχής κινούνται αποφασιστικά, καθεμία με τη δική της ταχύτητα προς την ΕΕ”, είπε ο Borrell.

Εκτός από τις υποχρεώσεις των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την πρόοδο στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο Borrell επιμένει επίσης στη συμφιλίωση στην περιοχή, η οποία, όπως λέει, «απαιτεί επιθυμία, δέσμευση και κατανόηση».

«Αυτό είναι το μήνυμα για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, αλλά και για ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη» είπε.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ σημειώνει ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις χώρες της περιοχής στο δρόμο τους προς τον «τελικό στόχο», την ένταξη στην ΕΕ./ibna