Τουρκία: Συνάντηση Kalin με τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Συρία

Τουρκία: Συνάντηση Kalin με τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Συρία

Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ibrahim Kalin συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ στην Συρία, Joel Rayburn και την αντιπροσωπεία που τον συνόδεψε.

Η Προεδρία ανακοίνωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό συγκρότημα Beştepe όπου συζητήθηκαν τα θέματα όπως το Idlib, η κρίση στη Συρία, η πολιτική διαδικασία, οι εργασίες για το σύνταγμα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το ζήτημα των προσφύγων και τα περιφερειακά θέματα.

Στη συνάντηση αξιολογήθηκε η υπάρχουσα κατάσταση στο Idlib, η επιθετικότητα των καθεστωτικών και των υποστηριχτών επίσης η αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο πεδίο και στο τραπέζι για τη διατήρηση της κατάστασης μη συγκρούσεων απέναντι στις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Εν τω μεταξύ στη συνάντηση υπογραμμίστηκε ο ρόλος της Τουρκίας για την παρεμπόδιση νέων πιθανών κρίσεων και νέων κυμάτων μετανάστευσης επίσης τονίστηκε ότι πρέπει να υποστηριχτούν οι προσπάθειες της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα για τη διατήρηση της συμφωνίας της 5ης Μαρτίου.

Απέναντι στις προσπάθειες του καθεστώτος να επιβραδύνει την πολιτική διαδικασία, για διαρκή ειρήνη στη Συρία τονίστηκε ότι πρέπει να υποστηριχτούν οι εργασίες της Συνταγματικής Επιτροπής, για τη δημιουργία περιβάλλοντος για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, ενώ επίσης εκφράστηκε ότι είναι απαραίτητη η εθελοντική και ασφαλής επιστροφή των προσφύγων και ότι πρέπει να αυξηθούν οι κοινές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπογραμμίστηκε ότι η κάθε πολιτική, οικονομική  και στρατιωτική στήριξη των τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία είναι απαράδεκτη. Εκφράστηκε από την τουρκική πλευρά ότι κανένα αποσχιστικό στοιχείο που θα θέσει σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ένωση της Συρίας πρέπει να μην πάρει μέρος στην πολιτική διαδικασία που θα διαμορφώσει το μέλλον της Συρίας.

Τέλος υπογραμμίστηκε ότι πρέπει να υπάρξει κοινή καταπολέμηση κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων χωρίς διάκριση όπως κατά της Daesh και των PKK, PYD, YPG./ibna