Β-Ε: Έκκληση του PIC προς τις Αρχές για μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς

Β-Ε: Έκκληση του PIC προς τις Αρχές για μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς

Οι πολιτικοί διευθυντές του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβουλίου Εφαρμογής Ειρήνης (PIC SB) συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης στις 1-2 Δεκεμβρίου 2020 για να επανεξετάσουν τη διαδικασία εφαρμογής της Γενικής Συμφωνίας Πλαισίου για την Ειρήνη (GFAP), η οποία παραμένει η βάση για μια σταθερή, ασφαλή και ευημερούσα Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε).

Στο ανακοινωθέν, το οποίο ως συνήθως δεν έλαβε την υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το PIC SB υπενθύμισε σε όλα τα μέρη την υποχρέωσή τους να συμμορφωθούν πλήρως με το GFAP και όλα τα παραρτήματά του, καθώς και με τις αποφάσεις του Ύπατου Εκπροσώπου. Επιβεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευσή του για την εδαφική ακεραιότητα και τη θεμελιώδη δομή της Β-Ε ως ένα ενιαίο, κυρίαρχο κράτος που περιλαμβάνει δύο οντότητες. Το PIC SB επανέλαβε ότι οι οντότητες δεν έχουν δικαίωμα απόσχισης από τη Β-Ε και υφίστανται νόμιμα μόνο βάσει του Συντάγματος της Β-Ε. Το PIC SB υπενθύμισε στις αρχές της Β-Ε ότι το Σύνταγμα της Β-Ε αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του GFAP και ότι οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε είναι οριστικές και δεσμευτικές, και πρέπει να εφαρμοστούν. Το PIC SB επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του στον Ύπατο Εκπρόσωπο για τη διασφάλιση του πλήρους σεβασμού του GFAP και την εκτέλεση της εντολής του σύμφωνα με το Παράρτημα 10 και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία παραμένουν αμετάβλητα. Υπογράμμισε ότι η Διεθνής Κοινότητα διατηρεί τα απαραίτητα μέσα για τη στήριξη του GFAP. Το PIC SB τόνισε την ανάγκη πλήρους εφαρμογής του σχήματος 5+2, το οποίο παραμένει απαραίτητο για το κλείσιμο του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου.

Το PIC SB σηματοδότησε την 25η επέτειο του GFAP και επικρότησε τα 25 χρόνια διαρκούς ειρήνης στη Β-Ε, καλώντας όλα τα μέρη να συνεχίσουν να συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ευημερούμενου μέλλοντος. Το PIC SB υπογράμμισε ότι οι αξίες του κράτους δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στο GFAP παραμένουν κεντρικοί άξονες για το μέλλον της Β-Ε και τη διαρκή περιφερειακή σταθερότητα.

Το PIC SB επαίνεσε την έγκριση νομοθετικών τροποποιήσεων τον Ιούλιο, οι οποίες επέτρεψαν τη διεξαγωγή εκλογών για την Πόλη του Μόσταρ στις 20 Δεκεμβρίου, και ενθάρρυνε τα πολιτικά κόμματα και τους ανεξάρτητους υποψηφίους να προσεγγίσουν αυτές τις εκλογές με προοπτικές ατζέντας με στόχο την ένωση των πολιτών και την επίτευξη σημαντικών βελτιώσεων στη λειτουργικότητα της Δημοτικής Διοίκησης στην παροχή υπηρεσιών. Το PIC SB ενθαρρύνει όλους τους πολίτες του Μόσταρ να συμμετάσχουν στις εκλογές σεβόμενοι τις οδηγίες προστασίας από τον COVID-19, και καλεί τους τελικούς πιστοποιημένους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους να μην χάσουν χρόνο στη σύγκληση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και την εκλογή του νέου Δήμαρχου Πόλης το συντομότερο δυνατόν.

Το PIC SB υπενθύμισε τη μακροχρόνια ανάγκη εφαρμογής του Γραφείου του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR) και τις συστάσεις της ομάδας κρατών κατά της διαφθοράς (GRECO), με στόχο τη βελτίωση της εκλογικής διαδικασίας. Οι αδυναμίες που επιτρέπουν τη χειραγώγηση της εγγραφής ψηφοφόρων εκτός της χώρας, ειδικότερα, πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως και να επιλυθούν, ενώ καταγγελίες απάτης πρέπει να διερευνηθούν.

Το PIC SB κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να τιμήσουν δημόσια όλα τα θύματα του πολέμου και να σταματήσουν οριστικά τη ρητορική που εμποδίζει τις προσπάθειες συμφιλίωσης, συμπεριλαμβανομένης της αποθέωσης των εγκληματιών πολέμου, της άρνησης γενοκτονίας και του ιστορικού ρεβιζιονισμού.

Το PIC SB προέτρεψε τις αρχές της Β-Ε να προχωρήσουν αποφασιστικά σε μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς, τα οποία αποτελούν βασικό μέρος της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ. Το PIC SB υπογράμμισε ότι οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν βασική προτεραιότητα και εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν τις αρχές της Β-Ε σε αυτό το θέμα. Συγκεκριμένα, το PIC SB υπογράμμισε την ανάγκη τροποποίησης του νόμου για το Ανώτατο Δικαστικό και Εισαγγελικό Συμβούλιο (HJPC), προκειμένου να καθιερωθεί μια ισχυρή διαδικασία επαλήθευσης περιουσιακών στοιχείων για την καλύτερη αντιμετώπιση συγκρούσεων συμφερόντων και άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με την ακεραιότητα, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας, την ακεραιότητα και υπευθυνότητα δικαστών και εισαγγελέων και μελών του HJPC, καθώς και να επιτρέπεται η δικαστική προσφυγή κατά αποφάσεων του HJPC. Το PIC SB αναγνωρίζει την απόφαση των μελών του HJPC να αντιμετωπίσουν τις πρόσφατες εξελίξεις και ενθαρρύνει την κατάλληλη δράση που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο θεσμικό όργανο.

Το PIC SB προέτρεψε τις αρχές/τους πολιτικούς και θεσμικούς ηγέτες της Β-Ε να αντιμετωπίσουν τις ακόλουθες προτεραιότητες χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση:

Υιοθέτηση και εφαρμογή του σχεδίου δράσης για τις 14 βασικές προτεραιότητες της γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βελτίωση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ όλων των επιπέδων εξουσίας στη Β-Ε για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και τον μετριασμό των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της, και αύξηση των ικανοτήτων στον έλεγχο και εντοπισμό επαφών για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού και την ισοπέδωση της καμπύλης όσον αφορά τον αντίκτυπό της στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Επίτευξη συμφωνίας για την εκλογική μεταρρύθμιση που λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε και την απόφαση Sejdić/Finci και τις συναφείς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΔΑΔ), τα οποία παραμένουν ανεκπλήρωτα, μερικά για περισσότερο από μια δεκαετία. Κατά τη διαδικασία των εκλογικών μεταρρυθμίσεων, να αποφεύγεται η λήψη νομοθετικών ή πολιτικών μέτρων που θα καταστήσουν την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ πιο δύσκολη.

Λάβετε συγκεκριμένα βήματα ξεκινώντας από τα υψηλότερα πολιτικά επίπεδα για τη συμφιλίωση στη Β-Ε, μεταξύ άλλων μέσω κοινών εορτασμών.

Διορίστε τη νέα κυβέρνηση της Ομοσπονδίας, καθώς και τις κυβερνήσεις των καντονιών Herzegovina-Neretva και Καντόνι 10, οι οποίες παραμένουν μη διορισμένες με κυβερνήσεις από τις προηγούμενες εντολές που εξακολουθούν να ισχύουν περισσότερο από δύο χρόνια μετά τις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου 2018, και καλύψτε τις θέσεις που εκκρεμούν σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ομοσπονδίας και των κρίσιμων κρατικών υπηρεσιών.

Διασφάλιση αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ όλων των επιπέδων εξουσίας στη Β-Ε και παροχή επαρκών πόρων για τη διαχείριση της μετανάστευσης και της ασφάλειας των συνόρων ως αποκλειστικών αρμοδιοτήτων του κράτους, και διασφάλιση της δίκαιης κατανομής σε ολόκληρη τη χώρα της ευθύνης για την ανθρωπιστική στέγαση μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα περιοριστικά μέτρα που περιορίζουν αυθαίρετα την κυκλοφορία των μεταναστών πρέπει να αρθούν. /ibna