Μαυροβούνιο: Παρουσίασε το πρόγραμμα και τη σύνθεση της Κυβέρνησης στους βουλευτές ο Krivokapić

Μαυροβούνιο: Παρουσίασε το πρόγραμμα και τη σύνθεση της Κυβέρνησης στους βουλευτές ο Krivokapić

Η νέα κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση ασυνέχειας, ελευθερίας και ισότητας, δήλωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić, τονίζοντας ότι η τρέχουσα κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο μέσω μεταρρυθμίσεων, δίκαιης διακυβέρνησης, τεχνογνωσίας και εργασίας για την ενίσχυση του κράτους δικαίου.

Σήμερα, ο Krivokapić παρουσίασε το πρόγραμμα και τα μέλη της νέας κυβέρνησης στο κοινοβούλιο.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, απαντώντας στις παρατηρήσεις του βουλευτή του Κινήματος για τις Αλλαγές Nebojša Medojević σχετικά με την έκθεσή του, δήλωσε ότι το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό.

«Όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε δεδομένα δεν έχουν το δικαίωμα να παίζουν με αυτά. Αυτό είναι ό,τι μπορούσε να είχε γίνει τη δεδομένη στιγμή,» επεσήμανε ο Krivokapić.

Προσέθεσε ότι η νέα κυβέρνηση που, όπως ανέφερε, σίγουρα θα ψηφιστεί, θα είναι η κυβέρνηση του λαού και όχι της μειονότητας.

«Στη συνέχεια, μας δίνετε τελεσίγραφο έξι μηνών. Εάν περιμένετε ένα αποτέλεσμα να είναι τόσο μετρήσιμο σε μόλις έξι μήνες, δεν μπορεί παρά να είναι μια κυβέρνηση συνέχειας. Αυτή είναι μια κυβέρνηση ασυνέχειας,» δήλωσε ο Krivokapić.

Δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται από τον τρόπο με τον οποίο εργαζόταν κάποιος στο παρελθόν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα έκανε πρόγραμμα εργασίας για το επόμενο έτος τον Φεβρουάριο.

Ο Krivokapić τόνισε ότι τώρα έχουν δημιουργηθεί όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για το σχηματισμό της πρώτης δημοκρατικής κυβέρνησης.

«Για αυτόν τον λόγο, γνωρίζουμε πλήρως ότι η υποχρέωσή μας είναι ιστορική και πρωτοφανής. Ο κύριος στόχος αυτής της κυβέρνησης θα είναι, στο τέλος της θητείας μας, το Μαυροβούνιο να είναι πιο οργανωμένο και πλουσιότερο από ό,τι ήταν μέχρι τώρα,» είπε ο Krivokapić.

Όπως είπε, το έργο δεν θα είναι εύκολο και οι μελλοντικές προκλήσεις απαιτούν τη συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας.

Ο Krivokapić εξήγησε ότι η κατάσταση τη στιγμή που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους θα μπορούσε δικαίως να περιγραφεί ως ένα είδος πραξικοπήματος.

Υπογράμμισε ότι η κατάσταση στα δημόσια οικονομικά ήταν σοβαρή, ότι ο διοικητικός μηχανισμός είναι καθ’ όλα επαχθής και αναποτελεσματικός και ότι η επιδημιολογική κατάσταση που προκαλείται από τον ιό COVID-19 βρίσκεται εκτός ελέγχου.

«Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ενώ το ιατρικό προσωπικό βρίσκεται στο χείλος της εξάντλησης. Η κανονικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, η ανεργία αυξάνεται καθημερινά λόγω της ισχυρής οικονομικής ύφεσης και οι πολίτες έχουν χάσει εδώ και καιρό την εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα », είπε ο Krivokapić.

Τόνισε ότι η τρέχουσα κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με μεταρρυθμίσεις, δίκαιη και εγχώρια διαχείριση, τεχνογνωσία και προσπάθειες για την ενίσχυση του κράτους δικαίου.

Ο Krivokapić δήλωσε ότι η ευθύνη για την τρέχουσα κατάσταση δεν βαρύνει τους πολίτες ούτε την πρώην αντιπολίτευση, αλλά μόνο την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Είμαστε εδώ λόγω των πολιτών, για να τους υπηρετήσουμε και να επιτύχουμε μια καλύτερη ζωή για αυτούς, το οποίο είναι ο απώτερος στόχος μας,» επεσήμανε ο Krivokapić.

Τόνισε ότι η ελευθερία γίνεται αισθητή σήμερα σε κάθε γωνιά του Μαυροβουνίου, δηλώνοντας ότι ένας ασφαλής και οικονομικά ανεξάρτητος πολίτης που μπορεί να υποστηρίξει τον εαυτό του μέσω της εργασίας αποτελεί έναν ελεύθερο άνθρωπο.

«Δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε ξανά η ερώτηση ‘Ποιον ψηφίσατε;’ να είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη των πολιτών μας. Το μέτρο της προόδου πρέπει να είναι η γνώση, οι δεξιότητες και τα αποτελέσματα της δουλειάς,» δήλωσε ο Krivokapić.

Τόνισε ότι το κράτος είναι τόσο ισχυρό όσο οι θεσμοί του.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια από τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις μας είναι να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά τους και να αποκαταστήσουμε την κλονισμένη εμπιστοσύνη. Δεν υπάρχουν άτομα, ούτε παρα-θεσμοί, που μπορούν ή θα μπορούσαν να είναι ισχυρότεροι από το κράτος,» τόνισε ο Krivokapić.

Ο στόχος, όπως είπε, είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα που δεν θα είναι πλέον στην υπηρεσία ενός μέρους, συγκεκριμένων ομαδικών ή ατομικών συμφερόντων, αλλά στην υπηρεσία όλων των πολιτών. /ibna