Βουλγαρία: Εγκρίθηκε το Εθνικό Σχέδιο Ετοιμότητας για την Πανδημία

Βουλγαρία: Εγκρίθηκε το Εθνικό Σχέδιο Ετοιμότητας για την Πανδημία

Εγκρίθηκε το Εθνικό Σχέδιο Ετοιμότητας για την Πανδημία στη Βουλγαρία. Το εθνικό σχέδιο ετοιμότητας για την πανδημία είναι γενικής φύσεως και οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία του. Αυτό είναι ένα σχέδιο του προγράμματος, θεμελιώδες, για το κράτος να αντιμετωπίσει μια συγκεκριμένη πανδημία, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Καθηγητή Kostantin Angelov κατά την παρουσίαση του σχεδίου στην ενημέρωση του Συμβουλίου Υπουργών με τη συμμετοχή των μελών της Εθνικής Επιχειρησιακής Ομάδας.

Αυτό το σχέδιο είναι η βάση στην οποία προετοιμάζονται συγκεκριμένα σχέδια για την πανδημία για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ασθενειών. Τέτοια σχέδια θα αναπτυχθούν εάν η χώρα μας αντιμετωπίζει άλλες πανδημίες, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Είναι χρήσιμο να υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο, διότι παρέχει βασικές οδηγίες για το πώς να σταματήσει η πανδημία και να μειωθεί ο αριθμός των μολυσμένων, να παρέχονται εμβόλια σε σύντομο χρονικό διάστημα και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του κράτους, δήλωσε ο Αναπληρωτής Επικεφαλής του Κράτους Angel Kunchev.

Η επικοινωνία με τους ανθρώπους είναι το κλειδί. Βλέπετε τις συνέπειες όταν το 30% λέει ότι δεν υπάρχει τέτοιος ιός. Εάν περισσότερο από το 60% του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί, δεν μπορούμε να τους προστατέψουμε από τον επικίνδυνο ιό, δήλωσε ο καθηγητής Kunchev.

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι μέχρι την Πέμπτη το Υπουργείο Υγείας θα αναπτύξει ένα εθνικό σχέδιο εμβολιασμού κατά του COVID-19, ενώ ανακοίνωσε ότι διορίστηκε νέος Πρόεδρος του συμβουλίου συντονισμού για τα εμβόλια, ο καθηγητής Dr. Krassimir Gigov.

Ο καθηγητής Krassimir Gigov έχει μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης και ανήκει στο προσωπικό της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας. Το όνομά του αναγνωρίζεται στην Αλγερία, όπου οργάνωσε τη σύγχρονη στρατιωτική ιατρική υπηρεσία της χώρας. Ο Δρ Gigov έχει την απαραίτητη εμπειρία και το πεδίο δράσης, μπορεί να βασιστεί ανεπιφύλακτα στη Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία, στους ανθρώπους της, στη γνώση, στη διοικητική μέριμνα, δήλωσε ο καθηγητής Mutafchiiski.

Ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι τα εμβόλια δεν θα επιβληθούν, θα είναι εθελοντικά και απολύτως δωρεάν.

Είναι η δέσμευση του Συντονιστικού Συμβουλίου και της κυβέρνησης ότι κάθε πολίτης που επιθυμεί να εμβολιαστεί πρέπει να λάβει το εμβόλιο, όταν θέλει, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα εξοπλιστούν με ψυγειοκαταψύκτες για την παραλαβή του της πρώτης αποστολής του εμβολίου της Pfizer.

Θα παραδοθούν τέσσερα ψυγεία και θα είναι απολύτως επαρκή για την πρώτη παράδοση των εμβολίων, δήλωσε ο Kostadin Angelov.

Το ποσό που δαπανήθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέχρι στιγμής υπερβαίνει τα 2 δισεκατομμύρια λέβα, ενώ 80 εκατομμύρια λέβα το μήνα είναι αρκετό για τους γιατρούς στην πρώτη γραμμή, πρόσθεσε ο Angelov./ibna