Κύπρος: Ολοκλήρωσε τις επαφές της η Ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Lute

Κύπρος: Ολοκλήρωσε τις επαφές της η Ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Lute

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε το βράδυ της Δευτέρας, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Jane Holl Lute.

Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος δήλωσε ότι «ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Jane Holl Lute.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την κ. Lute για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της πλευράς μας να συμμετάσχουμε σε μια άτυπη Διάσκεψη που θα καλέσει ο ΓΓ των ΗΕ μέσα στα πλαίσια των όρων εντολής του, όπως αυτοί καθορίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε και επιβεβαίωσε τις θέσεις της πλευράς μας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και εξέφρασε την ετοιμότητα μας να συνεχίσουμε τις συνομιλίες από το σημείο που αυτές διακόπηκαν στο Crans Montana.

Στη συνάντηση του Αναστασιάδη με την Jane Holl Lute, η οποία κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ersin Tatar πρόταξε τη θέση για λύση δύο κρατών. Στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο Tatar δεν θέλει επανεκκίνηση των συνομιλιών από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Crans Montana. Σε ερώτηση εάν έδωσε το μήνυμα ότι δεν πάει σε μια πενταμερή για να συζητήσει την ομοσπονδία, ο Ersin Tatar απάντησε «το είπαμε άλλωστε αυτό. Στην Κύπρο υπάρχουν νέες πραγματικότητες». Κι επανέλαβε τη θέση του για δύο κράτη που θα είναι δίπλα-δίπλα στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι δεν βλέπουν ζεστά την επανέναρξη των συνομιλιών από το ίδιο σημείο, ούτε και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αποδεκτό. Πρόσθεσε ότι η κ. Lute γνωρίζει  πως «δεν είναι η Κύπρος που ήταν πριν 20 χρόνια. Ούτε η ανατολική Μεσόγειος είναι η ίδια. Έχουν αλλάξει και οι προσδοκίες».

Στην ερώτηση εάν συζητήθηκε το θέμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, ο Ersin Tatar απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι αυτό το ζήτημα δεν είναι μεταξύ των καθηκόντων της κ. Lute. Το καθήκον της, είπε, είναι να αναζητήσει το έδαφος για μια πενταμερή συν ένα, διάσκεψη.

Η Jane Holl Lute θα συνεχίσει τις επαφές της με τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη και στη συνέχεια θα ενημερώσει σχετικά τον ΓΓ των ΗΕ./ibna