Τουρκία: Ενίσχυση των εξαγωγών μέσω νέων υπερπόντιων κέντρων εφοδιασμού

Τουρκία: Ενίσχυση των εξαγωγών μέσω νέων υπερπόντιων κέντρων εφοδιασμού

Η καινοτομία των τουρκικών υπερπόντιων κέντρων εφοδιασμού θα εξασφαλίσει την ταχεία ροή των εξαγωγών και τη διείσδυση των προϊόντων στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού με χαμηλό κόστος, εξυπηρετώντας έτσι τη βιώσιμη ανάπτυξη των εξαγωγών, σύμφωνα με έναν ειδικό.

«Τα κέντρα logistics θα μας βοηθήσουν επίσης να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας στο ηλεκτρονικό εμπόριο στο εξωτερικό», ανέφερε ο Turgut Erkeskin, πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Logistics του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK).

Ο Erkeskin είπε ότι τα κέντρα θα ενισχύσουν τις εξαγωγικές επιδόσεις της Τουρκίας σε στρατηγικές περιοχές όπως η Αφρική, η Αμερική, η Ευρώπη, η Ρωσία και η Άπω Ανατολή.

Επικαλούμενος το διάταγμα του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan τον Οκτώβριο σχετικά με την κυβερνητική υποστήριξη για κέντρα logistics, σημείωσε ότι ορισμένα έξοδα αυτών των κέντρων θα υποστηρίζονται από το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας για πέντε χρόνια.

«Στοχεύουμε τις χώρες όπου οι εξαγωγές μας έχουν βαθιά αναπτυξιακή δυναμική», δήλωσε ο Erkeskin, τονίζοντας ότι θα ανοίξουν πρώτα σε χώρες με σχετικά λιγότερη εφοδιαστική υποδομή.

Η πρώτη ήπειρος που ξεχωρίζει είναι η Αφρική, είπε, προσθέτοντας: «Το πρώτο μας επίκεντρο θα είναι χώρες όπως η Γκάνα και η Νιγηρία, όπου υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στις εφοδιαστικές υποδομές παρά το μεγάλη δυναμική της αγοράς»

«Εφόσον έχουν μια συνήθεια και γεύση των τουρκικών προϊόντων, μπορούμε να επιτύχουμε μόνιμη βελτίωση των εξαγωγών εδώ.»

Χώρες με ανεπτυγμένα συστήματα εφοδιαστικής, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Κίνα, περιλαμβάνονται επίσης στην πρωτοβουλία, δήλωσε ο Erkeskin, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να κερδίσει ένα πλεονέκτημα μέσω κινήτρων που παρέχουν αυτές οι χώρες και των προσπαθειών για ειδικές ομάδες εμπορευμάτων.

«Εάν αποκτήσουμε πλεονέκτημα κόστους σε αυτές τις χώρες και ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μας θα επωφεληθούν από το κίνητρο», είπε.

Τα κέντρα logistics θα δημιουργήσουν χρονικά πλεονεκτήματα για προθεσμίες, ειδικά για το ηλεκτρονικό εμπόριο, εκτός από τα πλεονεκτήματα κόστους», δήλωσε ο Erkeskin.

Εν μέσω διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού που προκλήθηκαν από το νέο ξέσπασμα του κορωνοϊού, τα κέντρα logistics θα βοηθήσουν τους Τούρκους εξαγωγείς να εξαλείψουν τέτοια εμπόδια, υποστήριξε.

«Ακόμα και αν οι χώρες εφαρμόσουν περιοριστικά μέτρα, θα έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε την παρουσία μας και τις δυνατότητες εξαγωγής σε αυτές τις χώρες», τόνισε ο Erkeskin.

Για χώρες με λιγότερο ανεπτυγμένη την εφοδιαστική υποδομή κατά μήκος της πρωτοβουλίας One Belt – One Road της Κίνας, το κίνητρο θα προσφέρει στους Τούρκους εξαγωγείς διάφορες ευκαιρίες, πρόσθεσε.

Η πρωτοβουλία One Belt One Road είναι ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη διασύνδεση της Ασίας με την Αφρική και την Ευρώπη μέσω χερσαίων και θαλάσσιων δικτύων κατά μήκος έξι διαδρόμων με στόχο τη βελτίωση της περιφερειακής ολοκλήρωσης, την ενίσχυση του εμπορίου και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Υπογραμμίζοντας ότι το επενδυτικό περιβάλλον και η νομική υποδομή αυτών των χωρών είναι επίσης πολύ σημαντικό, ο Erkeskin είπε: «Θέλουμε επίσης να λαμβάνουμε προσκλήσεις από αυτές τις χώρες, όπως επενδυτικά κίνητρα».

Ο Erkeskin είπε ότι θα γίνουν απτά βήματα για το άνοιγμα των κέντρων εφοδιαστικής το τρίτο τρίμηνο του 2021, παρέχοντας περιοχές αποθήκευσης, φόρτωσης και εκφόρτωσης, χειρισμού, αποστολής και ενοποίησης φορτίων και υπηρεσίες διαίρεσης./ibna

Πηγή: Anadolu