Σλοβενία: Nέες οικονομικές προβλέψεις από τον ΟΟΣΑ

Σλοβενία: Nέες οικονομικές προβλέψεις από τον ΟΟΣΑ

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναβάθμισε ελαφρώς τις προβλέψεις του για το ΑΕΠ της Σλοβενίας το 2020, προβλέποντας ότι θα μειωθεί κατά 7,5% φέτος, ενώ υποβάθμισε παράλληλα την αναμενόμενη ανάκαμψη το 2020 σε 3,4%.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του Ιουνίου, ο ΟΟΣΑ προέβλεπε συρρίκνωση κατά 7,8% στη σλοβενική οικονομία φέτος, προτού καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 4,5% το 2021.

Στην τελευταία έκθεσή του που εκδόθηκε την Τρίτη, ο Οργανισμός σημειώνει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 θα συνεχίσουν να διαταράσσουν την οικονομική δραστηριότητα μέχρι τουλάχιστον τα μέσα του 2021.

«Από τότε και μέχρι το τέλος του χρονικού ορίζονται το 2022, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές θα αντιπροσωπεύουν τις κύριες κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης στις χώρες εμπορικών εταίρων ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης επιδημιολογικής κατάστασης,» προσθέτει η έκθεση.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η οικονομική δραστηριότητα στη Σλοβενία ​​σημείωσε αύξηση στο τρίτο τρίμηνο του 2020, μετά την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στα μέσα Μαΐου. Ωστόσο, οι νέοι περιορισμοί που θεσπίστηκαν το φθινόπωρο επηρεάζουν τη δημοσιονομική δραστηριότητα, ιδίως στους τομείς των υπηρεσιών.

«Η οικονομική δραστηριότητα είναι πιθανό να επιβραδυνθεί ξανά καθώς ο ιός εξαπλώνεται. Η ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει το 2021, πριν υποχωρήσει σε μια πιο σταθερή πορεία,» σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι κρατικές δαπάνες και η κατανάλωση των νοικοκυριών θα διατηρήσουν την ανάκαμψη έως το τέλος του 2021.

Οι εξαγωγικοί τομείς αναμένεται να επωφεληθούν από την ισχυρότερη ζήτηση της ΕΕ από το 2021 και έπειτα, ωστόσο οι προοπτικές φαίνονται εξαιρετικά αβέβαιες, καθώς μια περαιτέρω σημαντική επιδείνωση της δημόσιας υγείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρατεταμένους περιορισμούς που θα καθυστερήσουν την οικονομική ανάκαμψη.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει επίσης ότι η ανεργία αυξάνεται, ζητώντας ενισχυμένες ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας που στοχεύουν σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως μακροχρόνια άνεργους και ηλικιωμένους.

«Η κυβερνητική υποστήριξη προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, ιδίως στον τομέα του τουρισμού και της ψυχαγωγίας, πρέπει να συνεχιστεί.»

Ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι εξέδωσε επίσης πρόβλεψη για το 2022 για πρώτη φορά, αναμένοντας βελτίωση 3,5% σε σύγκριση με το 2021. /ibna

 

Πηγή: STA