Μαυροβούνιο: Αύριο η παρουσίαση της Κυβέρνησης και του προγράμματος Krivokapić στους βουλευτές

Μαυροβούνιο: Αύριο η παρουσίαση της Κυβέρνησης και του προγράμματος Krivokapić στους βουλευτές

Αύριο, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ζdravko Krivokapić θα παρουσιάσει το πρόγραμμα και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου.

Ανακοινώθηκε ότι, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των βουλευτών να συμμετάσχουν στη διαβούλευση, η σύνοδος θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο, έως και τρεις μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου MINA.

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović, αφότου οι τρεις συνασπισμοί που κέρδισαν τις εκλογές εξασφάλισαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πρότεινε τον Krivokapić ως εντολοδόχο πρωθυπουργό στις 8 Οκτωβρίου.

Στην παρουσίαση, την οποία υπέβαλε στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα, ο Krivokapić επεσήμανε ότι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα ήταν η οικονομία, η καταπολέμηση του κορωνοϊού και το πραγματικό κράτος δικαίου.

«Θα προσπαθήσουμε να αναζητούμε πάντα το καλύτερο, να ενεργούμε με καλή πίστη, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να οδηγεί σε μια λύση που θα προσφέρει σε όλους μας ευημερία, ορατή πρόοδο και ποιότητα ζωής στο επίπεδο των ευρωπαϊκών προτύπων,» δήλωσε ο Krivokapić.

Προσέθεσε ότι, εκτός από την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τη λειτουργικότητα του δικαστικού σώματος, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη οικονομικής πολιτικής, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη συμβολή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στην καταλληλότερη κοινωνική πολιτική και την απασχόληση.

Ο Krivokapić ανακοίνωσε την έγκριση νέων συστημικών νόμων.

«Ξεκινώντας με τους νόμους προτεραιότητας σχετικά με το πόθεν έσχες, τον έλεγχο του πολιτικού παρελθόντος, την κυβέρνηση, τη συνέλευση, τον χωροταξικό σχεδιασμό και την κατασκευή εγκαταστάσεων,» δήλωσε ο Krivokapić.

Ανακοίνωσε ότι όλοι οι «νόμοι που δημιουργούν διακρίσεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με σκοπό την επίτευξη μονομερών συμφερόντων και εις βάρος των πολιτών και των θρησκευτικών κοινοτήτων θα επανεξεταστούν, θα τροποποιηθούν και θα συμπληρωθούν, ενώ οι επιβλαβείς διατάξεις τους, οι οποίες διαιρούν και οδηγούν σε σχίσματα μεταξύ των πολιτών του Μαυροβουνίου, θα αφαιρεθούν.»

«Η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στις τροποποιήσεις του νόμου για τη θρησκευτική ελευθερία, προκειμένου να διορθωθεί η αδικία και η ζημία που προκαλεί ο ισχύων νόμος στους πολίτες και τις θρησκευτικές κοινότητες,» υπογράμμισε ο Krivokapić.

Τόνισε ότι όλες οι συμφωνίες παραχώρησης θα αναθεωρηθούν και θα επανεξεταστούν.

Ο Krivokapić ανακοίνωσε επίσης την «έγκριση δήλωσης σχετικά με τη μόνιμη απαγόρευση κατασκευής μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών υδροδότησης στο Μαυροβούνιο, καθώς και τροποποιήσεις του ενεργειακού νόμου.»

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει έναν αδιάκοπο αγώνα κατά της διαφθοράς και του εγκλήματος.

Ο Krivokapić ανακοίνωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει σχέσεις καλής γειτονίας με τις χώρες της περιοχής και ειλικρινή φιλία με όλες τα κράτη.

Ο Krivokapić ανακοίνωσε επίσης τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, η οποία θα αποτελείται από 12 υπουργεία και έναν αντιπρόεδρο. /ibna