Βουλγαρία: Προσπάθεια της Κυβέρνησης να στηρίξει οικονομία και πολίτες εν μέσω πανδημίας

Βουλγαρία: Προσπάθεια της Κυβέρνησης να στηρίξει οικονομία και πολίτες εν μέσω πανδημίας

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης και η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, έφερε ένα νέο τμηματικό lockdown στην Βουλγαρία από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Η απόφαση για τους νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις και την απασχόληση, έφερε όπως ήταν φυσικό νέα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων, της κοινωνίας αλλά και υγειονομικά μέτρα που θα σώσουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους πολίτες.

Με την έναρξη των νέων περιοριστικών μέτρων, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τις δραστηριότητες τους, σε συγκεκριμένους τομείς και οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι για 8ωρη ημερήσια εργασία, θα μπορούν να λαμβάνουν 12 ευρώ την ημέρα. Η συνολική αξία του προγράμματος “Σώσε με” είναι σχεδόν 26 εκατομμύρια ευρώ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Tomislav Donchev υποσχέθηκε να ανακοινώσει ένα νέο σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας αυτές τις μέρες, ύψους 87 εκατομμυρίων ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα, διευκρινίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε 511 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Βουλγαρία.

Αυτή η σημαντική οικονομική υποστήριξη, περιλαμβάνει επιχορηγήσεις κεφαλαίων κίνησης για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, επενδύσεις κεφαλαίου και εγγυήσεις δανείων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα μέτρα 60:40 και 80:20 εξακολουθούν να ισχύουν, με στόχο τη διατήρηση θέσεων εργασίας μέσω της πληρωμής από το κράτος, μέρους των μισθών των εργαζόμενων σε προβληματικές επιχειρήσεις.

Ο Υπουργός Οικονομίας Lachezar Borissov ανακοίνωσε ότι το κράτος ανακατευθύνει 80 εκατομμύρια ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καινοτομίας και Ανταγωνιστικότητας για την υποστήριξη των επιχειρήσεων.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Τουρισμού Marianna Nikolova ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα, θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 26 εκατομμυρίων ευρώ υπό μορφή βοήθειας.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει 179 έως και 204 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό για να σώσει την οικονομία. Όλα αυτά πρέπει να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, στις μεταφορές, ξενοδοχεία, εστιατόρια, διασκέδαση, αγρότες, λιανοπωλητές κ.λπ. Ο Πρωθυπουργός Boyko Borissov χαρακτήρισε τα μέτρα «ισορροπημένα»

Όσον αφορά στις αμιγώς υγειονομικές πτυχές της κρίσης, οι αρχές κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση και βελτίωση των δυνατοτήτων του Υγειονομικού Συστήματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε ότι αφορά το ζήτημα στην υλικοτεχνική υποδομή, τα πράγματα μοιάζουν καλά. Υπάρχουν αρκετά νοσοκομεία, εξοπλισμός, φάρμακα, αλλά και πολλά οργανωτικά και γραφειοκρατικά προβλήματα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το μελλοντικό εμβόλιο θα είναι εθελοντικό και δωρεάν για τους πολίτες. Προς το παρόν, ωστόσο, παραμένει άλυτο το σημαντικό πρόβλημα της κόπωσης και της ανεπάρκειας του ιατρικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού. Για τον λόγο αυτό συνεχίζεται η μηνιαία πρόσθετη πληρωμή 500 ευρώ σε όσους εργάζονται στην πρώτη γραμμή. Μάλιστα, από την 1η Ιανουαρίου, θα δοθεί νέα αύξηση στους μισθούς τους.

Η αντιπολίτευση από την άλλη πλευρά θεωρεί ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει, να πληρώσει τα γενικά έξοδά τους, να τους εξασφαλίσει ευκολότερη πρόσβαση σε νέα δάνεια και αναδιάταξη παλαιών χρεών, να ορίσει άτοκες περιόδους για τα χρέη τους απέναντι στο κράτος και πολλά άλλα. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν αναμένεται παράταση και επέκταση του μορατόριουμ για τα δάνεια, που θεσπίστηκε τον Ιούνιο και λήγει στο τέλος του έτους, το οποίο οι επηρεαζόμενες εταιρείες έχουν μέχρι τώρα επαινέσει πολύ.

Εκτιμάται ότι θα πρέπει να επενδυθούν ακόμα 200 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας. Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, οι απώλειες του ΑΕΠ θα φτάσουν στο ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά αυτό, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μπορεί να αντισταθμιστεί.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιτύχει μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ της ελευθερίας της οικονομικής ζωής και της λιτότητας είναι προφανής. Ίσως, τελικά, αποδειχθεί ότι το φρικτό δίλημμα “Άνθρωποι ή η οικονομία” είναι ψευδές./ibna

Πηγή: BNR