Τουρκία: Συνάντηση Erdogan  με τον Ουκρανό Πρωθυπουργό

Τουρκία: Συνάντηση Erdogan  με τον Ουκρανό Πρωθυπουργό

Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Recep Tayyip Erdogan στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Συγκρότημα διήρκησε 50 λεπτά. Η επίσκεψη του Ουκρανού Πρωθυπουργού έρχεται λίγες βδομάδες μετά την επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου στην Τουρκία τον Οκτώβριο.

Ο Ουκρανός Πρωθυπουργός, σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter μετά την συνάντηση, σημείωσε πως νιώθει ευτυχία που συναντήθηκε με τον Erdogan και πως η Τουρκία είναι μια από τις χώρες κλειδιά στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα και πως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο θέμα αυτό.

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές οι δυο άνδρες συζήτησαν θέματα εμπορικής, οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας, καθώς και εταιρικής σχέσης στον τομέα των μεταφορών και του στρατιωτικού-βιομηχανικού τομέα.

Ο Ουκρανός Πρωθυπουργός σημείωσε τη σημασία των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν μεταξύ του Προέδρου της Ουκρανίας και του Προέδρου της Τουρκίας για την εντατικοποίηση του διμερούς διαλόγου σε στρατηγικούς τομείς συνεργασίας.

«Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι ένας από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, έχουμε μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες για επέκταση του διμερούς εμπορίου. Μιλάμε όχι μόνο για τις πρώτες ύλες αλλά και για τα μεταποιημένα προϊόντα και τα τελικά προϊόντα», δήλωσε ο Denys Shmyhal. .

Σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρωθυπουργό, ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

«Πιστεύω ότι οι χώρες μας έχουν επαρκές δυναμικό να αυξήσουν το συνολικό εμπόριο τουλάχιστον δύο φορές, έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Δεδομένου του παράγοντα της γειτονίας και του όγκου των συναλλαγών μεταξύ των χωρών μας, η Ουκρανία ενδιαφέρεται να συνάψει μια φιλόδοξη, περιεκτική συμφωνία για να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητές του», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Στη συνομιλία του με τον Recep Tayyip Erdogan, ο Denys Shmyhal σημείωσε ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων των μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία είναι η προσέλκυση επενδύσεων στο δημόσιο τομέα της οικονομίας, ιδίως βάσει της εταιρικής σχέσης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

«Η Τουρκία έχει μια επιτυχημένη εμπειρία στην υλοποίηση έργων υποδομής μεγάλης κλίμακας με βάση τον τύπο εταιρικής σχέσης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Ενδιαφερόμαστε πραγματικά για αυτήν την εμπειρογνωμοσύνη. Επομένως, αναμένουμε ότι η τρίτη συνάντηση της Ουκρανο-Τουρκικής Ομάδας Εργασίας για την εταιρική σχέση δημοσίου ιδιωτικού τομέα θα πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Denys Shmyhal τόνισε ότι ένας από τους αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας είναι η πραγματοποίηση συνάντησης της Ουκρανο-Τουρκικής Ομάδας Εργασίας για την Ενέργεια.

«Μια τέτοια μορφή θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε το πλήρες φάσμα των πιθανών τομέων συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και να ενισχύσουμε τις διμερείς σχέσεις στο δρόμο προς την οικονομική ανάπτυξη και στις δύο χώρες», δήλωσε ο Denys Shmyhal.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας και ο Πρόεδρος της Τουρκίας άγγιξαν επίσης τη συνεργασία στον τομέα του στρατιωτικού-βιομηχανικού τομέα.

Εκτός από αυτό, τα μέρη συμφώνησαν ότι η Ουκρανία και η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσουν να συντονίζουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και των οικονομικών επιπτώσεών της.

Ο Ουκρανός Πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης τον Recep Tayyip Erdogan και την Τουρκία για τη συνεχή υποστήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας./ibna