Σλοβενία: Υποχώρηση της οικονομίας κατά 6% σε ετήσια βάση

Σλοβενία: Υποχώρηση της οικονομίας κατά 6% σε ετήσια βάση

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Σλοβενίας μειώθηκε 2,6% το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση σε πραγματικούς όρους, όπως ανέφερε τη Στατιστική Υπηρεσία τη Δευτέρα. Σε εποχιακά προσαρμοσμένους όρους, το ΑΕΠ αυξήθηκε 12,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ μειώθηκε 2,9% σε ετήσια βάση.

Τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, η οικονομία της Σλοβενίας συρρικνώθηκε κατά 6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

Η εγχώρια κατανάλωση το τρίτο τρίμηνο του 2020 μειώθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση, με την τελική κατανάλωση να μειώνεται κατά 0,3% και τις ακαθάριστες επενδύσεις κατά σχεδόν ένα πέμπτο (-19,6%).

Ο βασικός λόγος για τη σημαντική μείωση των ακαθάριστων επενδύσεων που έγκειται στη μείωση των αποθεμάτων, ισχυρίζεται η Στατιστική Υπηρεσία.

Οι εξαγωγές κατά το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 9,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, με τις εξαγωγές αγαθών να υποχωρούν κατά 4,6% και τις εξαγωγές υπηρεσιών κατά 25,8%.

Οι εισαγωγές, από την άλλη πλευρά, κατέγραψαν πτώση 13,1%, ενώ οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 11,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 22,4%.

Ο μειωμένος όγκος ταξιδιών συνέβαλε τα πλείστα στη μείωση τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών.

Η Στατιστική Υπηρεσία τόνισε ότι, κατά την τελική κατανάλωση το τρίτο τρίμηνο, σημειώθηκε μείωση μόνο στην τελική κατανάλωση από τα νοικοκυριά (-0,9%).

«Αυτή η μείωση ήταν λιγότερο έντονη από ό,τι στα δύο πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους,» σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι το τρίτο τρίμηνο ανήλθε στο 6,3% και στο 17,4% το δεύτερο τρίμηνο.

Η τελική κατανάλωση των νοικοκυριών στην εγχώρια αγορά μειώθηκε κατά 6% σε ετήσια βάση, με τη μείωση των δαπανών για υπηρεσίες και καύσιμα να συμβάλλουν στο μεγαλύτερο βαθμό. Παράλληλα, οι δαπάνες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 4,3%.

Η τελική κρατική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,4% το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού μειώθηκαν κατά 1,8%.

Οι επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό μειώθηκαν επίσης, ενώ οι επενδύσεις σε κτίρια και δομές πολιτικού μηχανικού αυξήθηκαν κατά 2,7%.

Ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 1,8% ή 19.237 σε ετήσια βάση, στους 1.034.564.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Σλοβενίας το πρώτο τρίμηνο του 2020 μειώθηκε κατά 2,4%, ενώ στο τρίτο τρίμηνο μειώθηκε κατά 13%. Σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,5% και 12,9% αντίστοιχα.

Σε εποχιακά προσαρμοσμένους όρους σε τριμηνιαίο επίπεδο, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,7% το πρώτο τρίμηνο και κατά 9,8% το δεύτερο.

Οι αναλυτές της Στατιστικής Υπηρεσίας αναμένουν ότι στο τέλος του έτους, η πτώση του ΑΕΠ δεν θα είναι τόσο έντονη όσο στο δεύτερο τρίμηνο. Οι αρχικές αξιολογήσεις για ολόκληρο το έτος αναμένεται να δημοσιευθούν στα τέλη Φεβρουαρίου. /ibna