Βόρεια Μακεδονία: Οι πιθανότητες για έναρξη των διαπραγματεύσεων φέτος είναι ελάχιστες

Βόρεια Μακεδονία: Οι πιθανότητες για έναρξη των διαπραγματεύσεων φέτος είναι ελάχιστες

Αρκετοί ανώτεροι διπλωμάτες από τα κράτη μέλη της ΕΕ επιβεβαίωσαν στο Πρακτορείο ΜΙΑ ότι η Βόρεια Μακεδονία σχεδόν σίγουρα θα αποκλειστεί από τη Βουλγαρία στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο της Ένωσης, το οποίο επρόκειτο τελικά να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Οι πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες για να επανεξετάσουν τα συμπεράσματα που θα εγκριθούν στις 8 Δεκεμβρίου από τους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Το συμπέρασμα για την κατάργηση της δυνατότητας συμπερίληψης ημερομηνίας για τις πρώτες διακυβερνητικές διασκέψεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία αφαιρέθηκε από τα συμπεράσματα λόγω του βέτο της Σόφιας για τα Σκόπια. Οι ημερομηνίες θα περιληφθούν στο ίδιο το διαπραγματευτικό πλαίσιο όταν εγκριθούν, εξήγησαν οι διπλωμάτες της ΕΕ.

«Δεδομένης της κατάστασης, μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει μεγάλη ελπίδα για μια διακυβερνητική διάσκεψη και την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία φέτος λόγω του βέτο της Βουλγαρίας», δήλωσε διπλωμάτης από κράτος μέλος της Δυτικής ΕΕ.

Στη σημερινή πρεσβευτική συνάντηση, η Βουλγαρία επανέλαβε ότι δεν θα δώσει το πράσινο φως για τη Βόρεια Μακεδονία στην επόμενη υπουργική συνάντηση στις 8 Δεκεμβρίου.

Για την Αλβανία, η κατάσταση είναι ασαφής, λένε στο Συμβούλιο, διότι στη χώρα επιβλήθηκαν πρόσθετοι όροι στα προηγούμενα υπουργικά συμπεράσματα. Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη πιστεύουν ότι απαιτείται «ισχυρότερη απόφαση για την Αλβανία», αλλά είναι αβέβαιο εάν τα Τίρανα θα συνεχίσουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων φέτος, λένε διπλωμάτες.

Οι χώρες της ΕΕ που υποστηρίζουν τη διεύρυνση, ωστόσο, πιστεύουν ότι τα τελικά συμπεράσματα θα πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένα ακόμη και αν δεν περιλαμβάνεται ημερομηνία.

Οι διαβουλεύσεις για αυτό το θέμα συνεχίζονται, όπως λένε στο Συμβούλιο της ΕΕ. Οι πρεσβευτές πρόκειται να συναντηθούν ξανά την Τετάρτη./ibna