Β-Ε: Οικονομικοί εμπειρογνώμονες αντιτίθενται στο νέο δάνειο του ΔΝΤ χωρίς σχέδιο δαπανών

Β-Ε: Οικονομικοί εμπειρογνώμονες αντιτίθενται στο νέο δάνειο του ΔΝΤ χωρίς σχέδιο δαπανών

Μια ομάδα οικονομικών εμπειρογνωμόνων από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη προέτρεψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να μην διαθέσει το ανακοινωθέν 1,5 δισεκατομμύριο BAM σε αξιωματούχους της Β-Ε χωρίς σαφές σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα κεφάλαια θα βοηθήσουν την οικονομία. Σε ανοιχτή επιστολή προς το Ταμείο και τον εκπρόσωπό του στη Β-Ε Andrew Jewell, τόνισαν ότι το δάνειο πιθανότατα θα δαπανηθεί μόνο για τις τρέχουσες δαπάνες του προϋπολογισμού.

Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι βρίσκεται εν μέσω συνομιλιών με τις αρχές της Β-Ε σχετικά με το δάνειο ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων BAM, ένα από τα μεγαλύτερα δάνεια στην ιστορία της Β-Ε.

«Σας αποστέλλουμε αυτό το γράμμα ως μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που ανησυχεί βαθύτατα για τις ανακοινώσεις των αρχών της Β-Ε σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων αναφορικά με τη νέα συμφωνία πίστωσης από το ΔΝΤ αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων BAM (περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ),» σημειώνει η επιστολή.

Η ομάδα υπογραμμίζει στην επιστολή ότι, ως προοδευτικοί εμπειρογνώμονες, προειδοποίησαν για τους χαλεπούς καιρούς και την οικονομική στον απόηχο της πανδημίας του Covid-19, προσθέτοντας ότι προέτρεψαν τις αρχές να δράσουν γρήγορα προκειμένου να διασώσουν την οικονομία και να εξισορροπήσουν το εξωτερικό χρέος.

«Ωστόσο, με βάση την προηγούμενη εμπειρία μας σε συνεργασία με το ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων 330 εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκαν μέσω του Μέσου Ταχείας Χρηματοδότησης, βλέπουμε ότι τα χρήματα που λαμβάνονται θα διοχετευθούν στις τρέχουσες δαπάνες του προϋπολογισμού, χωρίς σαφή σκοπό και εφαρμογή των υποσχεθεισών μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο των οποίων η κυβέρνηση δεν περιέκοψε καν περιττές δαπάνες όπως αυτές για την προμήθεια επίσημων οχημάτων,» γράφουν οι ειδικοί, προσθέτοντας ότι το Ταμείο πρέπει να λάβει υπόψη τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των προηγούμενων κυβερνητικών εκπροσώπων κατά τη διαπραγμάτευση της σύναψης μιας νέας πιστωτική ρύθμιση.

«Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η υποστήριξη δεν πρέπει απαραιτήτως να κατευθύνεται σε υψηλότερα επίπεδα διακυβέρνησης, αλλά και σε προοδευτικές τοπικές κοινότητες με αποκρυσταλλωμένες ιδέες και έργα, όπου τα χρήματα θα κατευθύνονται ακριβώς για την κατάργηση ορισμένων φόρων υπέρ τρίτων και τελών για νομικά πρόσωπα, για την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα, την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, τη βελτίωση του τομέα της υγείας και τις δραστηριότητες για διαφάνεια στο έργο των ιδρυμάτων, τον έλεγχο των δανειοληπτικών δραστηριοτήτων των δημόσιων και κρατικών επιχειρήσεων και των γενικών αγορών στον δημόσιο τομέα, και όχι για τις τρέχουσες δαπάνες του προϋπολογισμού και τη χρηματοδότηση της δυσκίνητης και αναποτελεσματικής διαχείρισης,» τονίζουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τους τεχνοκράτες, το δάνειο θα αυξήσει σημαντικά το εξωτερικό χρέος της χώρας, ενώ ένα μεγάλο μέρος του κοινού αναμένει τα χρήματα να διατεθούν για νέα έξοδα προϋπολογισμού και για την εξασφάλιση κοινωνικής τάξης ενόψει των επερχόμενων γενικών εκλογών.

Η επιστολή υπογράφηκε από τους καθηγητές Dr. Svetlana Cenić, Dr. Drasko Aćimović, Zoran Pavlović, ΟΟΣΑ, και τους κυρίους Admir Čavalić, D.Sc., και Faruk Hadžiž, D.Sc. /ibna