Μαυροβούνιο: Το Yπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων εμμένει στην απόφασή του για απέλαση του Πρέσβη Božović

Μαυροβούνιο: Το Yπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων εμμένει στην απόφασή του για απέλαση του Πρέσβη Božović

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου δεν θα ανακαλέσει την απόφασή του για την απέλαση του Πρέσβη της Σερβίας στο Μαυροβούνιο Vladimir Božović, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο.

Αναφέρεται ότι το Υπουργείο, καθώς και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Oliver Varhelyi, χαιρετίζουν την απόφαση της κυβέρνησης της Σερβίας να αποσύρει την απόφαση απέλασης του Πρέσβη του Μαυροβουνίου στη Σερβία, καθώς ήταν αβάσιμη.

«Ο πρέσβης Tarzan Milošević εκπροσωπεί τη χώρα του με σεβασμό απέναντι στη Σερβία, χωρίς παρέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις, με αυτοσυγκράτηση προς τη χώρα υποδοχής, ακόμη και όταν το Μαυροβούνιο προσβάλλεται και ευτελίζεται και τα σύμβολα του κράτους του Μαυροβουνίου βεβηλώνονται σε διάφορους δρόμους της Σερβίας, εξ’ ου και οι αντιδράσεις από διάφορους διεθνείς οργανισμούς,» σημειώνει η ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ότι, σε αντίθεση με τον Milošević, ο Σέρβος πρέσβης στο Μαυροβούνιο παρενέβαινε συνεχώς στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας στην οποία υπηρετεί.

«Με προσωπικές ερμηνείες της ιστορίας, αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της χώρας, αρνήθηκε το ψήφισμα του κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου σχετικά με το παράνομο κοινοβούλιο της Ποντγκόριτσα, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστός ο ρόλος το εν λόγω κοινοβουλίου στην ιστορία μας,» τονίζει η ανακοίνωση.

Το Υπουργείο υπενθυμίζει την πληθώρα προειδοποιήσεων που απεστάλησαν τον Πρέσβη Božović αρκετές φορές, προειδοποιώντας τον σχετικά με την παράνομη και μη διπλωματική του συμπεριφορά έναντι της χώρας υποδοχής. «Δυστυχώς, μάταια και χωρίς κατανόηση.»

«Επομένως, αυτή η κυβέρνηση και αυτό το υπουργείο δεν θα αποσύρουν την απόφασή τους, καθώς η ακατανόητη δήλωση της πρωθυπουργού Ana Brnabić υπογραμμίζει στην πραγματικότητα ότι ο Božović κοινώνησε πράγματι τις επίσημες θέσεις της κυβέρνησης της Σερβίας, σε επιβεβαίωση της συνεχιζόμενης σοβαρής παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις του Μαυροβουνίου,»  το Υπουργείο σημειώνει στην απάντησή του.

Εκτιμάται ότι, δυστυχώς, αυτή τη φορά ο Varhelyi, πριν υποβάλει την πρόταση, απέτυχε τουλάχιστον να ανταλλάξει βασικές πληροφορίες και απόψεις σχετικά με τα πλεονεκτήματα αυτής με συνεργάτες και φίλους στο Μαυροβούνιο, με τους οποίους έχει συζητήσει πολύ πιο περίπλοκα και ευαίσθητα θέματα στην περιοχή στο παρελθόν.

«Πιστεύουμε ότι ο Varhelyi, ειδικά ως πολιτικός και αξιωματούχος που προέρχεται από την Ουγγαρία, μια χώρα με αυξημένη ευαισθησία σε θέματα αυτού του είδους, θα κατανοούσε καλύτερα τη στάση μας απέναντι στον πρέσβη που παρεμβαίνει συνεχώς σε εσωτερικές υποθέσεις και παραβιάζει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας υποδοχής,» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται, το Μαυροβούνιο δεσμεύεται πλήρως και με ειλικρίνεια στην περιφερειακή συνεργασία και τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες αποτελούν όχι μόνο πυλώνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως επεσήμανε ο Επίτροπος Varhelyi, αλλά και βασικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής του, την οποία προωθεί σε όλα τα διμερή και πολυμερή πλαίσια.

Αυτό, όπως υπογραμμίζεται, είναι γνωστό στους ευρωπαίους εταίρους του.

«Επομένως, είμαστε σταθερά πεπεισμένοι για την ορθότητα της απόφασής μας, δεδομένου ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε την ταπείνωση του κράτους του Μαυροβουνίου και της εθνικής αξιοπρέπειας από διπλωματικούς εκπροσώπους στη χώρα μας,» καταλήγει η ανακοίνωση. /ibna