Τουρκία: Οικονομική ανάπτυξη 6,7% καταγράφηκε το γ’ τρίμηνο σε ετήσια βάση

Τουρκία: Οικονομική ανάπτυξη 6,7% καταγράφηκε το γ’ τρίμηνο σε ετήσια βάση

Η τουρκική οικονομία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 6,7% το τρίτο τρίμηνο του 2020, παρά το νέο ξέσπασμα του κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TurkStat) τη Δευτέρα.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας σε τρέχουσες τιμές ανήλθε σε 1,4 τρισεκατομμύρια λίρες Τουρκίας (197,4 δισεκατομμύρια δολάρια) την περίοδο Ιούλιος-Σεπτέμβριος, ανακοίνωσε η TurkStat.

Ο αριθμός αυτός ήταν πολύ υψηλότερος από τις προσδοκίες της αγοράς, καθώς μια ομάδα 17 οικονομολόγων που ρωτήθηκε από την Anadolu Agency την Πέμπτη είχε εκτιμήσει ότι η τουρκική οικονομία θα επεκταθεί κατά 5% την ίδια περίοδο.

Προέβλεψαν επίσης ότι το ετήσιο ΑΕΠ της Τουρκίας το 2020 θα αυξηθεί κατά 0,3% κατά μέσο όρο, αλλά το εκπληκτικό ποσοστό πιθανότατα θα αυξήσει τις εκτιμήσεις για το τέλος του έτους.

Το τρέχον νέο οικονομικό πρόγραμμα ανέμενε επίσης ότι η τουρκική οικονομία θα αυξηθεί 0,3% φέτος. Η οικονομία αναμένεται να επεκταθεί κατά 5,8% το 2021 μετά τη επαναφορά της αναβαλλόμενης κατανάλωσης και των επενδύσεων και την εξομάλυνση των τουριστικών εσόδων.

Οι στόχοι του ΑΕγχΠ στο πρόγραμμα είναι 702 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2020 και 735 δισεκατομμύρια δολάρια για το επόμενο έτος.

Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε 4,5% το πρώτο τρίμηνο του 2020 και μειώθηκε κατά 9,9% το δεύτερο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το εποχιακό και το ημερολογιακό προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 15,6% τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του TurkStat.

Η προστιθέμενη αξία αυξήθηκε περισσότερο μεταξύ των χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων που αποτελούν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν με 41,1% ετησίως το τρίτο τρίμηνο.

Τα στοιχεία αυξήθηκαν 6,2% στον γεωργικό τομέα, 8% στη βιομηχανία και 6,4% στις κατασκευές κατά την ίδια περίοδο.

Η προστιθέμενη αξία του τομέα των υπηρεσιών – χονδρικό και λιανικό εμπόριο, μεταφορές, αποθήκευση, διαμονή και δραστηριότητες υπηρεσιών τροφίμων – αυξήθηκε οριακά κατά 0,8% σε ετήσια βάση καθώς επλήγη περισσότερο από τη νέα πανδημία κορωνοϊού.

Οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης της κυβέρνησης αυξήθηκαν 1,1%, ενώ ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε 22,5% το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οι τελικές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 9,2% την ίδια περίοδο, ανακοίνωσε η TurkStat./ibna