Κοσσυφοπέδιο: H Σερβική Λίστα κέρδισε τις εκλογές στη Βόρεια Mitrovica

Κοσσυφοπέδιο: H Σερβική Λίστα κέρδισε τις εκλογές στη Βόρεια Mitrovica

Ο υποψήφιος της Σερβικής Λίστας Milan Radojevic κέρδισε τις πρόωρες δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στον σερβικό δήμο της Βόρειας Mitrovica.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών (CEC) ο Radojevic κέρδισε περίπου το 89% των ψήφων. Η εκλογή του Radojevic ως Δημάρχου έγινε μετά την παραίτηση του ηγέτη του κόμματός του Goran Rakic από τη Βόρεια Mitrovica για να συμμετάσχει στην Κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ως αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στις εκλογές στην Βόρεια Mitrovica, συμμετείχε ο υποψήφιος του Κινήματος Vetevendosje Erdem Atic ο οποίος έλαβε 3,68% ενώ  υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (PDK) κέρδισε 3,54% των ψήφων. Η Βόρεια Mitrovica κατοικείται κυρίως από Σέρβους.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (CEC), Valdete Dhaka, ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα στις εκλογές για τους δημάρχους Podujevo και Βόρεια Mitrovica, κέρδισε ο Spetim Bulić στο Podujevo και ο Milan Radojevi στον δήμο της Βόρειας Mitrovica. Ο Bulic, ο οποίος ήταν υποψήφιος του κινήματος Αυτοπροσδιορισμού, κέρδισε το 51,64% των ψήφων και μετά από 19 χρόνια, η Δημοκρατική Συμμαχία του Κοσσυφοπεδίου έχασε αυτόν τον δήμο.

Όπως είπε ο Dhaka, ο Radojevic από τη Σερβική Λίστα, κέρδισε με 89% προσθέτοντας ότι η εκλογική διαδικασία διεξήχθη κανονικά και ότι δεν υπήρχαν αναφορές παρατυπιών κατά την ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος του LDK στο Podujevo, Agim Veljiu, παραδέχθηκε στη συνέντευξη Τύπου ότι έχασαν τη θέση του δημάρχου του Podujevo.

Η ΜΚΟ Democracy in Action (DnD), η οποία παρακολουθεί την εκλογική διαδικασία στους δήμους Podujevo και Βόρεια Mitrovica, εκτιμά γενικά ότι η εκλογική διαδικασία έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί χωρίς περιστατικά ή παρατυπίες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ακεραιότητα της διαδικασίας.

Ο Διευθυντής του Γραφείου της Κυβέρνησης της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, Petar Petkovic, συνεχάρη τον Milan Radojevic για την εκλογή του ως δήμαρχος της Βόρειας Mitrovica και τη Σερβική Λίστα για μια άλλη πειστική νίκη του Σερβικού Βορρά και της ενότητας.

Ο Petkovic δήλωσε ότι ήταν επίσης χαρούμενος γιατί με αυτό, η πολιτική της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια κέρδισε και κέρδισε για άλλη μια φορά την πειστική υποστήριξη των πολιτών.

«Ο Σερβικός λαός στη Βόρεια Mitrovica του Κοσσυφοπεδίου επιβεβαίωσε έτσι την ακλόνητη βούλησή του να παραμείνουν και να επιβιώσουν στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, η οποία θα υποστηρίζεται με κάθε τρόπο από τον Πρόεδρο Aleksandar Vucic και την κυβέρνηση της Σερβίας», δήλωσε ο Petkovic.

Επισήμανε ότι, ψηφίζοντας τον υποψήφιο της Σερβικής Λίστας, οι συμπατριώτες μας στην Mitrovica του Κοσσυφοπεδίου επιβεβαίωσαν επίσης την υποστήριξή τους στην ιδέα της σερβικής πολιτικής ενότητας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, αναγνωρίζοντας στην Σερβική Λίστα την ομπρέλα της πολιτικής δύναμης που χτίζει το κράτος στην επαρχία.

«Η Βόρεια Mitrovica είναι το μόνο αστικό περιβάλλον στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία σήμερα, και ως εκ τούτου αποτελεί βασικό πολιτικό κέντρο και το κέντρο του συστήματος εκπαίδευσης και της υγείας μας, το οποίο θα συνεχίσει να είναι», κατέληξε ο Petkovic./ibna