Σερβία: Ανακάλεσε την απόφαση απέλασης του Μαυροβούνιου πρέσβη από το Βελιγράδι ο Vučić

Σερβία: Ανακάλεσε την απόφαση απέλασης του Μαυροβούνιου πρέσβη από το Βελιγράδι ο Vučić

Σε αίτημα δημοσιογράφων να σχολιάσει την απέλαση του Σέρβου πρέσβη Vladimir Bozović από το Μαυροβούνιο, ο Σέρβος πρόεδρος Aleksandar Vučić δήλωσε ότι η Σερβία αποφάσισε να μην ανταποδώσει την απέλαση με δική του πρωτοβουλία.

«Η πρωτοβουλία μου ήταν να αποσύρω την απόφαση απέλασης του πρέσβη του Μαυροβουνίου, παρόλο που ο Selaković ενήργησε σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης. Η ζωή και η φιλία είναι πιο σημαντικές από τις συμβάσεις. Νομίζω ότι η νέα απόφαση θα επηρεάσει τις καλύτερες σχέσεις» είπε ο Vučić.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας κι όχι αδυναμία, εγκαταλείποντας την πρακτική της απέλασης πρεσβευτών» επεσήμανε ο Vučić.

Ο Vučić επεσήμανε ότι γνωρίζει ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα επικρίνουν αυτήν του την απόφαση, αλλά πιστεύει επίσης ότι η απόφαση είναι η σωστή και εξαρτάται από εμάς να δείξουμε ότι θέλουμε φιλικές και αδελφικές σχέσεις.

«Γνωρίζω ότι στη Σερβία υπάρχουν πάντα εκείνοι που επικρίνουν τα αντίποινα, και υπάρχουν επίσης κι εκείνοι που θα επικρίνουν την τρέχουσα απόφαση. Δεν πρέπει να ενεργούμε σαν δύο κριάρια. Είναι δική μας δουλειά να δείξουμε ότι θέλουμε φιλικές, αδελφικές σχέσεις. Η απόφαση είναι απολύτως σωστή, θα οδηγήσει σε καλύτερες σχέσεις» τόνισε ο Vučić.

Η απόφαση των αρχών του Μαυροβουνίου για την απέλαση του Σέρβου Πρέσβη, ήρθε ως αντίδραση στις δηλώσεις του Vladimir Bozovic σε συνάντηση που είχε με την Ένωση των Σέρβων του Μαυροβουνίου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση των αρχών του Μαυροβουνίου το 1918 να ενωθεί με την Σερβία ως «απελευθέρωση».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου είπε ότι ο κ. Bozovic «υποτίμησε το κράτος που του έδωσε διπλωματική ασυλία». Πρόσθεσε δε, ότι του δόθηκαν αρκετές προφορικές και γραπτές προειδοποιήσεις./ibna