Κροατία: «Στα σχοινιά» οι επιχειρηματίες στην εστίαση μετά τα νέα μέτρα κατά του COVID-19

Κροατία: «Στα σχοινιά» οι επιχειρηματίες στην εστίαση μετά τα νέα μέτρα κατά του COVID-19

Μετά την χθεσινή παρουσίαση των νέων μέτρων για την καταπολέμηση του COVID-19 από τον πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković, μια ενδοκυβερνητική συνάντηση μεταξύ των ενδιαφερομένων ξεκίνησε σήμερα το πρωί για τις πιθανές συνέπειες στη βιομηχανία της φιλοξενίας.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν ότι οι καφετέριες και τα εστιατόρια, καθώς και τα γυμναστήρια θα κλείνουν τα μεσάνυχτα.

Ο Franz Letica, πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων του Ζάγκρεμπ, δήλωσε πριν από τη συνάντηση ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα της κροατικής ιστοσελίδας Index.

«Σήμερα πρέπει να συμφωνήσουμε για τα πάντα. Δεν πρέπει να υπάρξει δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων, και αυτό είναι κομβικό», δήλωσε ο Letica.

Οι εστιάτορες προτείνουν δύο μοντέλα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Το πρώτο μοντέλο αποζημίωσης είναι πιο μακροπρόθεσμο και βασίζεται στα ακόλουθα μέτρα:

– Μείωση του ΦΠΑ σε 5% για μια περίοδο τριών ετών και σε 13% μακροπρόθεσμα για όλους τους επιχειρηματίες στον τομέα της εστίασης.

– Συνεχής υποστήριξη για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας μέχρι τον Απρίλιο του 2021 – 4000 HRK με απαλλαγή από φόρους και εισφορές (έως και 1.5.2021 Μαΐου, XNUMX)

– Αποζημίωση 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο χώρου για έξοδα ενοικίου.

– Δανεισμός COVID-19 με κρατική ενίσχυση για τη διασφάλιση της ρευστότητας (δάνεια ρευστότητας HAMAG BICRO για τρία ή πέντε χρόνια με πρόσθετες στοχευμένες εγγυήσεις και μορατόριουμ για τις πιστωτικές υποχρεώσεις των επιχειρηματιών που ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους).

Ένα άλλο μοντέλο αποζημίωσης προβλέπει:

– Πληρωμή των μισθών των ιδιοκτητών επιχειρήσεων εκτός από εκείνους των εργαζομένων – 50% του ποσού του περασμένου έτους με τη μορφή άμεσης επιδότησης από την οποία οι εργαζόμενοι πληρώνονται με απαλλαγή από εισφορές.

– Απαλλαγή από όλες τις σταθερές υποχρεώσεις κατά την περίοδο του lockdown σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης (ενοίκια, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, συλλογή απορριμμάτων, χρεώσεις νερού, ενοικίαση μνημείων

– Μείωση ΦΠΑ – ένα μόνιμο θέμα στο πλαίσιο της δυνατότητας ανοίγματος χώρου για νέα αποθέματα κατά την επανέναρξη των επιχειρήσεων και με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας (εναρμόνιση των συντελεστών με τις χώρες της ΕΕ που έχουν εισαγάγει τη μείωση του ΦΠΑ ως ένα από τα μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης του Covid -19)

– Απαλλαγή από φόρους υπέρ τρίτων – ως ειδικό κόστος που επιβαρύνει επιπλέον τους εργοδότες.

Τα νέα μέτρα προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις από επιχειρηματίες, με τον πρόεδρο της Ένωσης Φωνών Επιχειρηματιών (UGP) Hrvoje Bujas να προειδοποιεί ότι ο ιδιωτικός τομέας προετοιμάζεται για γύρο απεργιών.

«Υπάρχει πάντα ένα σχέδιο Β. Αν δεν βρούμε πραγματικά τη χρυσή τομή, ​​το UGP ως ένωση-ομπρέλα επιχειρηματιών, αλλά και ως παρακλάδι ιδιωτικών επιχειρηματιών που μετρά περισσότερα από 13.000 μέλη συμπεριλαμβανομένων επιπλέον συνεργατών όπως οδηγοί φορτηγών, οδηγοί λεωφορείων , κομμωτήρια, σαλόνια ομορφιάς, γυμναστήρια και καταστήματα λιανικής, είναι πραγματικά έτοιμο και πρόθυμο να βγει και να κλείσει δρόμους και να διοργανώσει διαμαρτυρίες έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν αποτελούνται και δεν αποτελείται από πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είμαστε ίσοι, εξίσου σημαντικό με όλους τους άλλους πολίτες,» είπε ο Bujas για το Nova TV.

Ερωτηθείς εάν αυτό σήμαινε μεταξύ άλλων οδοφράγματα, ο Bujas διευκρίνισε: «Αν δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές, θα συμβεί και αυτό.»

Ο Bujas τόνιζει ότι επί του παρόντος βρίσκονται σε κίνδυνο 100.000 θέσεις εργασίας, και εάν επεκταθούν τέτοια μέτρα, ο αριθμός θα αυξηθεί. /ibna