Ρουμανία: Παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανάκαμψης

Ρουμανία: Παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανάκαμψης

Η Κυβέρνηση Orban έδωσε χθες το βράδυ, στη δημοσιότητα το Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανάκαμψης (PNRR).

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, ο Πρόεδρος Klaus Iohannis δήλωσε ότι το μοντέλο που βασίστηκε στην κατανάλωση αγνόησε τις επενδύσεις, οι οποίες αποτελούν τη βάση μιας χώρας. Η έλλειψη επενδύσεων στην παιδεία, την υγεία και τις υποδομές είναι αποτέλεσμα μιας κακής πολιτικής που δεν πρέπει να επαναληφθεί. Τώρα “είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να προβούμε σε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις σε σημαντικούς τομείς”, τόνισε. “Πρέπει να διαχειριστούμε και στη συνέχεια τις προκλήσεις της υγειονομικής κρίσης, όμως παράλληλα πρέπει να επεξεργαστούμε τις καλύτερες πολιτικές και μέτρα  για ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας μας”, υπογράμμισε. Τα επόμενα χρόνια, “η χώρα μας θα εφαρμόσει ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, που θα βασίζεται σε επενδύσεις, στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα”, επισήμανε.

Ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban δήλωσε ότι η Ρουμανία θα έχει στη διάθεσή της τη μεγαλύτερη οικονομική στήριξη που είχε ποτέ. “Είμαστε στο κατώφλι της πιο δημιουργικής περιόδου της χώρας από την ένταξη στην ΕΕ”, τόνισε και πρόσθεσε ότι “δεν είναι αδιάφορο ποιος θα κερδίσει αυτές τις εκλογές, γιατί την απορροφητικότητα αυτών των οικονομικών πόρων δεν μπορεί να πετύχει ο καθένας”. Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis κατάφερε ένα άνευ προηγουμένου επίτευγμα στο πλαίσιο δύσκολων διαπραγματεύσεων. Πέτυχε να διασφαλίσει για τη Ρουμανία σημαντική οικονομική υποστήριξη, που θα αποτελέσει τη μηχανή για την ανάπτυξη της οικονομίας η οποία θα επιτρέψει στη χώρα να πραγματοποιήσει το αναπτυξιακό άλμα που έχει ανάγκη και να καταλάβει τη θέση της μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης.

Ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι τα χρήματα που θα εισρεύσουν στη χώρα θα είναι “μια ευκαιρία καλύτερης ζωής για κάθε Ρουμάνο, ασχέτως του αν είναι επιχειρηματίας, δημόσιος υπάλληλος, γονέας ή παππούς του οποίου η σύνταξη μπορεί να αυξηθεί μόνον στη βάση του αριθμού των απασχολούμενων και της αύξησης του μέσου μισθού”.

Σε μήνυμά της στο Facebook η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Raluca Turcan τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα επόμενα χρόνια θα δοθούν άνω των 5 δισ ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για επενδύσεις στην παιδεία. Επιπλέον θα δοθούν μέσω του Λειτουργικού Προγράμματος Κοινωνικής  Ένταξης και Αξιοπρέπειας, κονδύλια για τη στήριξη των παιδιών στις ευάλωτες κοινότητες, με στόχο τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων”

Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Πόρων, Marcel Boloş, δήλωσε, παρουσιάζοντας τους τέσσερις στόχους του Προγράμματος, ότι η πηγή χρυσού της Ρουμανίας είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι.

“Προτείναμε έναν προϋπολογισμό ρεκόρ για το επιχειρηματικό περιβάλλον, που ξεπερνά τα 3,8 δισ. ευρώ”, είπε ο κ. Bolos, και υπενθύμισε τη φράση του Vintilă Brătianu (1905) “Χωρίς δική μας εθνική βιομηχανία, το μέλλον του κράτους δεν δύναται να διασφαλιστεί”.

Η ρουμανικής καταγωγής Επίτροπος Μεταφορών,  Adina Vălean, εξέφρασε την εκτίμηση ότι με το Εθνικό Πρόγραμμα PNRR η κυβέρνηση θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη των υποδομών τα επόμενα χρόνια και την ικανοποίησή της που θα δοθούν για τις μεταφορές περισσότερο από το 1/3 του ποσού, που ξεπερνά τα 30 δισ ευρώ. “Είναι μια πραγματιστική απόφαση που θα δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που φρενάρει την οικονομική μας ανάπτυξη εδώ και πάρα πολλά χρόνια”, δήλωσε η κα  Vălean.

Η κα Vălean διευκρίνισε ότι ενθαρρύνει όλα τα κράτη μέλη να χορηγήσουν σημαντικά ποσά στον τομέα των μεταφορών και ότι θα δρομολογήσει το πρόγραμμα κινητικότητας στην ΕΕ.

Ο μηχανισμός διασύνδεσης της Ευρώπης τον οποίο διαχειρίζομαι άμεσα και που ελπίζω να χρησιμοποιηθεί και εφαρμοστεί πολύ καλά από τη Ρουμανία, διαθέτει 22,9 δισ ευρώ, επισήμανε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Το PNRR έχει τέσσερις μεγάλους στόχους:

-τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της Ρουμανίας:  οι μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που έχουν προταθεί για χρηματοδότηση, μετά την υλοποίησή τους θα αλλάξουν αμετάκλητα την εικόνα της Ρουμανίας

-την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των πόλεων

-τη διάθεση άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το δημόσιο σύστημα υγείας, που θα εκσυγχρονίσει την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών στη Ρουμανία, και την παιδεία, τα οποία θα συμβάλουν αμετάκλητα στη βελτίωση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στη Ρουμανία

-τον κόσμο των επιχειρήσεων, που είναι η ραχοκοκαλιά για την ανάπτυξη της Ρουμανίας./ibna