Σλοβενία: Πόλεμος μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβερνώντος συνασπισμού για το δημοψήφισμα

Σλοβενία: Πόλεμος μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβερνώντος συνασπισμού για το δημοψήφισμα

Το αριστερό κόμμα της Σλοβενικής αντιπολίτευσης και οι Σοσιαλδημοκράτες (SD) συγκέντρωσαν περισσότερες από 28.000 υπογραφές, οι οποίες υποβλήθηκαν στην Εθνοσυνέλευση για την υποστήριξη δημοψηφίσματος κατά της πρόσθετης επένδυσης ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ στον αμυντικό τομέα, προγραμματισμένης για την περίοδο 2021-2026. Ο εν λόγω αριθμός υπογραφών υπερβαίνει κατά δέκα φορές το κατώτατο όριο που απαιτείται από το νόμο για να ξεκινήσει μια διαδικασία δημοψηφίσματος. Πλέον, η αντιπολίτευση κυνηγά τις 40.000 υπογραφές, αριθμός που θα τους επιτρέψει να ζητήσουν δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση έχει ήδη προτείνει να εγκρίνει η Εθνοσυνέλευση ένα διάταγμα που θα κηρύσσει αβάσιμο το δημοψήφισμα για αυτήν την πράξη, καθώς μια νομική γνωμοδότηση του Υπουργείου Άμυνας δείχνει ότι θα ήταν αντισυνταγματικό.

Το νομοσχέδιο πληροί και τα τρία κριτήρια που δεν επιτρέπουν την υποβολή του σε δημοψήφισμα βάσει του σλοβενικού νόμου: Πρόκειται επισήμως για νόμο · Εμπεριέχει επείγοντα μέτρα για την πρόβλεψη ορισμένων συνταγματικών αξιών · Αυτές οι αξίες αφορούν την άμυνα, την ασφάλεια της Σλοβενίας και την εξάλειψη των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με μια νομική γνωμοδότηση που υπογράφηκε από τους Matej Avbelj και Igor Kaučič για το Ινστιτούτο Συνταγματικού Δικαίου.

Το Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε σήμερα στο Twitter ότι δημοψηφίσματα για αμυντικές πράξεις δεν καθίστανται αποδεκτά βάσει του Συντάγματος. Ο υπουργός Άμυνας Matej Tonin προσέθεσε ότι το ψήφισμα για την ανάπτυξη του στρατού έως το 2025 ξεκίνησε το 2010, υπό την ηγεσία του SD. Ο κατάλογος των προγραμματισμένων αγορών εκτείνεται χρονικά έως τη θητεία του Andreja Katič ως υπουργού Άμυνας, εξήγησε.

Ο αριστερός συντονιστής και βουλευτής Luka Mesec, κατά την υποβολή των υπογραφών δήλωσε στον Τύπο ότι αυτό έστελνε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση πως ήταν απαράδεκτο να ξοδεύονται χρήματα για όπλα εν μέσω μιας υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Η Αριστερά και το SD αντιτάχθηκαν στην κυβερνητική πράξη που εκδόθηκε πριν από μία εβδομάδα, η οποία προβλέπει τη διάθεση 780 εκατομμυρίων ευρώ για πρόσθετες αμυντικές δαπάνες τα επόμενα έξι χρόνια, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει αντ’ αυτού να επενδύσει σε υγειονομική περίθαλψη και μέτρα για το μετριασμό των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της κρίσης.

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα διατεθεί για την προμήθεια τεθωρακισμένων μεταφορέων προσωπικού και τη δημιουργία μιας μεσαίας ομάδας τάγματος πεζικού, ενώ πρόκειται επίσης να αγοραστούν αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Το νομοσχέδιο αποδείχθηκε αμφιλεγόμενο μόλις ανακοινώθηκε στα μέσα του 2020, ενώ τον Οκτώβριο η Εθνοσυνέλευση απέρριψε πρόταση για διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος επί του θέματος.

Ωστόσο, η Αριστερά και το SD επέμειναν και άρχισαν να συλλέγουν τις απαιτούμενες 2.500 υπογραφές για την έναρξη διαδικασίας δημοψηφίσματος την ημέρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου την περασμένη Παρασκευή.

Το γεγονός ότι ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών ξεπεράστηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό, σε μια περίοδο όταν πρόσθετα εμπόδια στη συλλογή τους έπρεπε να ξεπεραστούν λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με τις σκέψεις των πολιτών γύρω από τα κυβερνητικά μέτρα, δήλωσε ο Mesec.

Ο βουλευτής του SD Matjaž Nemec τόνισε ότι το πιο μεγάλο στοίχημα τώρα ήταν το ζήτημα της εγκυρότητας του δημοψηφίσματος. «Πρόκειται για υπερμεγέθη χρηματικά ποσά, τα οποία πρέπει να κατευθύνονται αλλού… Χρειαζόμαστε ισχυρή υγειονομική περίθαλψη και οικονομία», δήλωσε.

Μετά την κατάθεση των απαραίτητων υπογραφών για την έναρξη διαδικασιών δημοψηφίσματος, οι υποκινητές του δημοψηφίσματος έχουν 35 ημέρες για να συλλέξουν 40.000 υπογραφές που απαιτούνται για την κλήση του δημοψηφίσματος.

Εάν η Εθνοσυνέλευση εγκρίνει αυτήν την άποψη, η Αριστερά τόνισε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η απόφαση σχετικά με αυτό θα ληφθεί σε έκτακτη συνεδρία. /ibna