Απορρίπτει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Βαρώσια η Τουρκία

Απορρίπτει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Βαρώσια η Τουρκία

Σε απόρριψη του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στα Βαρώσια και τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα ψηφίσματα 500 και 2483 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό προχώρησε η Άγκυρα, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy δήλωσε πως «απορρίπτουμε πλήρως τη μη δεσμευτική σύσταση που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χώρα μας και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση που έκανε η Προεδρία της ΤΔΒΚ για αυτό το ζήτημα».

Παράλληλα, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταφέρεται εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρώντας ότι κινεί τα νήματα, καθώς όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, «Αυτή η απόφαση, η οποία αναμφίβολα υπαγορεύεται από την ελληνοκυπριακή διοίκηση, έδειξε για άλλη μια φορά πόσο άσχετο και προκατειλημμένο είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Κυπριακό Ζήτημα. Εάν διατηρήσουν αυτήν την προσέγγιση και νοοτροπία, δεν είναι δυνατόν τα όργανα της ΕΕ να συμβάλουν εποικοδομητικά στην επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Aksoy.

Διαμηνύοντας για άλλη μια φορά την αλλαγή πλεύσης στο ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες στο νησί της Κύπρου, να λάβουν υπόψη την παρουσία του τουρκοκυπριακού λαού και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ έναντι των Τουρκοκυπρίων τον Απρίλιο του 2004».

Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικαιώματά της όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, χωρίς να υποκύπτει σε καμία απειλή και εκβιασμό, και θα διατηρήσει τις προσπάθειες διαλόγου και διαπραγματεύσεων, καταλήγει η ανακοίνωση του Aksoy./ibna