Τουρκία: Δέκα συμφωνίες συνεργασίας υπέγραψαν οι κυβερνήσεις Τουρκίας-Κατάρ στην 6η G2G

Τουρκία: Δέκα συμφωνίες συνεργασίας υπέγραψαν οι κυβερνήσεις Τουρκίας-Κατάρ στην 6η G2G

Η Τουρκία και το Κατάρ υπέγραψαν 10 νέες συμφωνίες την Πέμπτη σε κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan και ο Εμίρης του Κατάρ Tamim Hamad al-Thani προήδρευσαν της κλειστής συνάντησης.

Η πώληση του 10% των μετοχών του χρηματιστηρίου της Τουρκίας Borsa Istanbul ήταν στην κορυφή της λίστας των συμφωνιών που έγιναν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε μια άλλη συμφωνία που υπογράφηκε έγινε η μεταφορά μετοχών του Istinye Park της Κωνσταντινούπολης, ενός πολυτελούς εμπορικού κέντρου.

Υπογράφηκε ένα μνημόνιο συμφωνίας για την από κοινού επένδυση στο έργο Golden Horn στο Made στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσης συμφωνήθηκε η μεταβίβαση και η αγορά μετοχών των λιμένων της Μέσης Ανατολής της Αττάλειας από την Τουρκική Global Ports στα τερματικά του Κατάρ W.L.L.

Υπογράφηκε μνημόνιο για κοινές δραστηριότητες προώθησης μεταξύ του υπουργείου εμπορίου της Τουρκίας και της διοίκησης της ελεύθερης ζώνης του Κατάρ.

Μια άλλη συμφωνία επιτεύχθηκε σχετικά με τη σύσταση κοινής εμπορικής επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών.

Υπογράφηκαν επίσης πολλά μνημόνια για τη διαχείριση των υδάτων, τη βελτιωμένη οικονομική και νομισματική συνεργασία και τις οικογενειακές και κοινωνικές υπηρεσίες

Υπογράφηκε δήλωση προθέσεων για πρόγραμμα ανταλλαγής διπλωματών και των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις του αργότερα ο Erdogan είπε ότι οι δύο ηγέτες είχαν πολύ παραγωγικές συναντήσεις.

«Θα συνεχίσουμε την αλληλεγγύη μας με τον αδελφό λαό του Κατάρ, με τους οποίους έχουμε βαθιά ριζωμένους δεσμούς αγάπης, σε κάθε τομέα», δήλωσε ο Erdogan στο Twitter.

Σε Tweet του, ο Εμίρης του Κατάρ είπε ότι είχε “μια παραγωγική συνάντηση” με τον Erdogan.

«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, η Τουρκία και το Κατάρ επιβεβαίωσαν ότι οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες και πρόθυμες να ενισχύσουν τους ισχυρούς δεσμούς αδελφότητας και τους δεσμούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε διάφορους τομείς», ανέφερε επίσης σε δήλωσή του το Συμβούλιο Shura του Κατάρ.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu και ο ομόλογός του από το Κατάρ Mohammed bin Abdulrahman Al Thani υπέγραψαν επίσης την κοινή δήλωση για την 6η επανάληψη της συνάντησης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar, ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Lutfi Elvan, ο υπουργός Εμπορίου Ruhsar Pekcan, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Adil Karaismailoglu, ο υπουργός Γεωργίας και Δασών Bekir Pakdemirli, υπουργός Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Zehra Zumrut Selcuk, ο Διευθυντής Επικοινωνιών Fahrettin Altun, ο προεδρικός εκπρόσωπος Ibrahim KalinΙ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τουρκίας Wealth Fund Zafer Sonmez και πολλοί επιχειρηματίες

Στο παρελθόν, οι δύο χώρες συνήψαν συνολικά 52 συμφωνίες και πέντε κοινές δηλώσεις.

Με την τελευταία συνάντηση, ο συνολικός αριθμός των συμφωνιών αυξήθηκε σε 62.

Σε προηγούμενες συνεδριάσεις, η επιτροπή κατέληξε σε συναίνεση σε πολλά σημαντικά θέματα στους τομείς της οικονομίας, της βιομηχανίας, της ασφάλειας, των επενδύσεων, της ενέργειας, του πολιτισμού, της πνευματικής ιδιοκτησίας, της εκπαίδευσης και της νεολαίας.

Ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 6% το 2020 και έφτασε τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι επενδύσεις του Κατάρ στην Τουρκία έφτασαν τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η πρεσβεία της Doha στην Τουρκία.

Συνολικά 533 τουρκικές εταιρείες λειτουργούν στο Κατάρ, ολοκληρώνοντας κατασκευαστικά έργα ύψους 18,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συνολικά 179 εταιρείες από το Κατάρ λειτουργούν στην Τουρκία.

Ο αριθμός των τουριστών από το Κατάρ που επισκέπτονται την Τουρκία αυξάνεται με την πάροδο των ετών, με 110.000 το 2019./ibna