Κροατία: Ιδρύθηκε το περιφερειακό τουριστικό συμβούλιο Gorski Kotar

Κροατία: Ιδρύθηκε το περιφερειακό τουριστικό συμβούλιο Gorski Kotar

Εννέα πόλεις και δήμοι στην κεντρική ορεινή περιοχή Gorski Kotar υπέγραψαν την Τετάρτη συμφωνία για ένταξη των τοπικών τουριστικών συμβουλίων τους σε ένα ενιαίο περιφερειακό τουριστικό συμβούλιο, παρουσιάζοντας ένα νέο γενικό σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Το νέο περιφερειακό συμβούλιο τουρισμού καλύπτει τις πόλεις Vrbovsko, Čabar και Delnice και τους δήμους Fužine, Mrkopalj, Brod Moravice, Skrad και Ravna Gora.

Το περιφερειακό συμβούλιο τουρισμού θα εδρεύει στο Delnice και οι πόλεις και οι δήμοι θα ιδρύσουν τα δικά τους τουριστικά γραφεία ή κέντρα πληροφοριών, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές τους.

Η υπουργός Τουρισμού και Αθλητισμού Nikolina Brnjac συμμετείχε επίσης στην υπογραφή της συμφωνίας, τονίζοντας ότι το Gorski Kotar επρόκειτο για ένα προορισμό του οποίου οι δυνατότητες αυξάνονταν σε ετήσια βάση.

Δήλωσε ότι μέχρι στιγμής, εκτός από το Gorski Kotar, έχουν ήδη προσχωρήσει 18 τουριστικά συμβούλια που καλύπτουν την περιοχή περίπου 90 μονάδων τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ έξι είχαν κοινά έργα. Ο σκοπός της ένωσής τους είναι η μείωση του κόστους, η αύξηση της ποιότητας και η κοινή παρουσίαση και ανάπτυξη προορισμού, δήλωσε η Brnjac.

Το γενικό σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού στο Gorski Kotar καλύπτει τρεις βασικούς στόχους – αύξηση της προβολής της ανάπτυξης προορισμού, μεγαλύτερο κύκλο εργασιών τουριστών και μεγαλύτερες επενδύσεις. Οι ενεργές διακοπές, οι εκδρομές και γαστρονομία θα αποτελέσουν τη βαριά βιομηχανία.

Παρουσιάζοντας το γενικό σχέδιο, η Siniša Topalović της Horwath HTL Company δήλωσε ότι μόνο το 3% των περιφερειακών εσόδων προέρχονταν από τον τουρισμό και η τουριστική ικανότητα διαμονής ήταν ως επί το πλείστον ιδιωτική. Περισσότερες από τις μισές μονάδες διαμονής είναι μονάδες ενός, δύο ή τριών αστέρων και δεν υπάρχουν στην κατηγορία καταλύματα πέντε αστέρων.

Η αύξηση των εμπορικών καταλυμάτων είναι εμφανής, όπως και μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των μη εμπορικών καταλυμάτων, δηλαδή των εξοχικών κατοικιών.

Περισσότερο από το 50% των εσόδων των τοπικών συμβουλίων τουρισμού χρηματοδοτήθηκαν από μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ οι διοικητικές δαπάνες αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 40% των δαπανών τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Kvarner Tourism Board, φέτος έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 79.000 διανυκτερεύσεις στο Gorski Kotar, έναντι περίπου 110.000 πέρυσι. Το Gorski Kotar αντιστοιχεί περίπου στο 0,5% του τουριστικού κύκλου εργασιών της επαρχίας Primorje-Gorski Kotar. /ibna

Πηγή: HINA