Σλοβενία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τα νέα οικονομικά μέτρα για το μετριασμό των συνεπειών της πανδημίας

Σλοβενία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τα νέα οικονομικά μέτρα για το μετριασμό των συνεπειών της πανδημίας

Στην 49η έκτακτη σύνοδο, η Εθνοσυνέλευση της Σλοβενίας ενέκρινε το Σχέδιο Νόμου για μέτρα παρέμβασης για το μετριασμό των συνεπειών του δεύτερου κύματος της επιδημίας COVID-19, ή το λεγόμενο Πακέτο Στήριξης Νούμερο 6 (#PKP6), το οποίο προβλέπει προσωρινά μέτρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη των συνεπειών του COVID-19. Το σχέδιο εγκρίθηκε με 51 ψήφους υπέρ και 11 κατά.

Το σχέδιο αποσκοπεί κυρίως στον περιορισμό και την εξάλειψη των συνεπειών και των επιπτώσεων της μολυσματικής νόσου του COVID-19 στην οικονομία, την εργασία και τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική προστασία και την υγειονομική περίθαλψη.

Το #PKP6 παρατείνει το μέτρο επιδότησης για τη μείωση του εργασιακού ωραρίου πλήρους απασχόλησης έως τις 30 Ιουνίου 2021, όποτε και ορίζεται ως προθεσμία για να δηλώσουν οι εργοδότες τους υπαλλήλους τους ως εργαζομένους μερικής απασχόλησης παρά τη σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η πρόταση επεκτείνει επίσης τη δυνατότητα προσωρινής απόλυσης εργαζομένων έως τις 31 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με την οποία ο εργοδότης καλείται να υποβάλει αίτημα αποζημίωσης για καταβληθείσες παροχές το αργότερο στις 15 Ιανουαρίου 2021. Η περίοδος για την αποζημίωση για την αναβαλλόμενη πληρωμή υποχρεώσεων βάσει υφιστάμενων συμβάσεων δανείου, καθώς και πρόσφατα εγκεκριμένω δανείω ενόσο το #PKP6 παραμένει σε ισχύ, θα παραταθεί επίσης.

Με το #PKP6, απαιτείται επίσης αντιστάθμιση σταθερού κόστους. Όσοι κατέγραψαν μείωση τουλάχιστον 30% στον κύκλο εργασιών τους το τελευταίο τρίμηνο του 2020 σε ετήσια βάση θα δικαιούνται επιστροφή χρημάτων.

Τα μέτρα αποβλέπουν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις στην αγορά και να επανενεργοποιήσουν τις δραστηριότητές τους το συντομότερο δυνατό μετά το τέλος της κρίσης.

“Ο νόμος παρέχει βοήθεια στην οικονομία και βελτιώνει τη θέση ενός ευρύτερου φάσματος δικαιούχων, επεκτεινόμενος στον τομέα της κοινωνικής προστασίας. Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί θα είναι δωρεάν από τις 26 Οκτωβρίου 2020 και μετά για παιδιά που δεν φοιτούν στο νηπιαγωγείο. Οι μαθητές δεν θα πρέπει να πληρώσουν για τις φοιτητικές εστίες εάν οι εγκαταστάσεις κλείσουν λόγω της επιδημίας. Η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει ένα ζεστό γεύμα για μαθητές και φοιτητές από κοινωνικά μειονεκτούσες οικογένειες έως τον τρίτο βαθμό φόρου εισοδήματος κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης”, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σλοβενίας σε δήλωση.

Επιπλέον, το προσχέδιο επιφέρει επίσης σημαντική αύξηση των κυρώσεων για άτομα που δεν σέβονται τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς στη συγκέντρωση σε δημόσιους χώρους κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας. Για μια τέτοια ενέργεια, ενδέχεται να επιβληθεί πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Ένα άτομο που δημοσίως καλεί στην παραβίαση των κανονισμών ή διατάξεων με τις οποίες η αρμόδια αρχή έχει απαγορεύσει ή περιορίσει τις συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους προκειμένου να μετριάσει την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών ή, αντίθετα με τους κανονισμούς, διοργανώνει συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους, θα του υποβληθεί πρόστιμο μεταξύ 1.500 και 15.000 ευρώ. /ibna