Βόρεια Μακεδονία: Αποστασιοποίηση ιστορικών από τις δηλώσεις Zaev για «ιστορικό ρεβιζιονισμό»

Βόρεια Μακεδονία: Αποστασιοποίηση ιστορικών από τις δηλώσεις Zaev για «ιστορικό ρεβιζιονισμό»

Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev για το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BGNES προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ των ιστορικών που είναι μέλη της ιστορικής επιτροπής Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας. Αρκετά μέλη από τη πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας στην επιτροπή καταδίκασαν τις απόψεις του Zaev και κράτησαν αποστάσεις από αυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, τουλάχιστον τρία μέλη της Επιτροπής αποσυνδέονται από αυτά που ειπώθηκαν στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας.

Η θέση των ιστορικών της Βόρειας Μακεδονίας είναι ότι «αντιτίθενται σε δηλώσεις που περιέχουν στοιχεία ιστορικού ρεβιζιονισμού που υπονομεύουν τα βασικά θεμέλια της Ευρώπης».

Ο πρώτος που αντέδρασε ήταν η ιστορικός Ljubica Spaskovska, η οποία στο προφίλ της στο Facebook κάλεσε τους πολιτικούς να μην σχολιάζουν θέματα που δεν καταλαβαίνουν. Αργότερα, ο ιστορικός Ognen Vangelov συμφώνησε μαζί της.

«Ως μέλος της Βόρειας Μακεδονίας στην Επιτροπή, προσωπικά αποστασιοποιούμαι  και καταδικάζω τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και παροτρύνω τους πολιτικούς να απέχουν από ισχυρισμούς και σχόλια που δεν είναι εξοικειωμένοι και δεν ανήκουν στον τομέα των γνώσεων και της εμπειρογνωμοσύνης τους», δήλωσε η ιστορικός Spaskovska. Για εκείνη, η εκτίμηση του κατά πόσον οι Βούλγαροι (δεν) ήταν κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη.

«Σε ολόκληρη τη δυτική ιστοριογραφία και στον τομέα της δημόσιας ιστορίας, ο όρος κατοχή είναι γενικά αποδεκτός και η ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε με τους Συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Μακεδονίας ως μέρος της Γιουγκοσλαβίας το 1947, αναφέρει πολλά για τον ρόλο της Βουλγαρίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», σημείωσε η Spaskovska./ibna