Τουρκία και Βουλγαρία θα υποστηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα για την ενίσχυση του εμπορίου

Τουρκία και Βουλγαρία θα υποστηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα για την ενίσχυση του εμπορίου

Οι κυβερνήσεις Τουρκίας και Βουλγαρίας είναι έτοιμες να ενθαρρύνουν τον ιδιωτικό τομέα να εμπλακεί περισσότερο προκειμένου να ενισχύσει τη συνεργασία, δήλωσε η Τούρκος Υφυπουργός Εμπορίου Gonca Yilmaz Batur την Τετάρτη, μιλώντας στο διαδικτυακό επιχειρηματικό φόρουμ Τουρκίας-Βουλγαρίας που διοργανώθηκε από το τουρκικό Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK).

Οι δύο χώρες βγαίνουν από τους δύσκολους καιρούς που προκαλούνται από τη συρρίκνωση των εμπορικών δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας, δήλωσε η Batur: «Η στενή συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω κατά την περίοδο ανάκαμψης, διότι οι καλές μας σχέσεις έχουν θετικό αντίκτυπο στην εμπορικές συναλλαγές».

Τόνισε ότι η διατήρηση ενός θετικού διαλόγου είναι κρίσιμη σε δύσκολες στιγμές.

Από την πλευρά του, η υφυπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας Yana Topalova υπογράμμισε ότι η Τουρκία εξακολούθησε να συγκαταλέγεται μεταξύ των διακεκριμένων στρατηγικών εταίρων της Βουλγαρίας.

Η Topalova ανέφερε ότι η πανδημία επηρέασε αρνητικά τον διμερή όγκο εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας, ο οποίος μειώθηκε κατά 11% σε ετήσια βάση τους πρώτους εννέα μήνες του 2020.

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 κορυφαίων επενδυτικών χωρών στη Βουλγαρία, η Topalova δήλωσε ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Τουρκίας στη χώρα ήταν περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,18 δισεκατομμύρια δολάρια) από την 1η Ιουνίου, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία επένδυσε περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ στη Βουλγαρία παρά την πανδημία».

Η Topalova είπε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί νέα βιομηχανικά πάρκα για να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους επενδυτές, προσθέτοντας ότι «πρέπει να συνεργαστούμε για να εξαλείψουμε την οικονομική επίπτωση από την πανδημία και να βρούμε νέους τρόπους συνεργασίας».

Ο Nail Olpak, πρόεδρος της DEIK, δήλωσε ότι τα εμπορικά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.

«Εκτός από τη φιλία μας, ο τουρκικός και βουλγαρικός επιχειρηματικός τομέας, που έχουν δεσμευτεί με αγάπη εδώ και χρόνια, θα προχωρήσει με όλο το θάρρος να ενισχύσει περαιτέρω τις εμπορικές και επενδυτικές μας σχέσεις και τις συνεργασίες μας», σημείωσε ο Olpak.

Ο Zeki Saribekir, πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Βουλγαρίας, υπογράμμισε ότι η Τουρκία και η Βουλγαρία είναι δύο χώρες που αλληλοσυμπληρώνονται παρά τις διαφορές τους.

Τονίζοντας ότι η συνεργασία μεταξύ δύο χωρών θα διασφαλίσει την ισχυρή παρουσία της Τουρκίας και της Βουλγαρίας στη νέα τάξη, ο Saribekir είπε: «Αν και το παγκόσμιο εμπόριο συρρικνώνεται αυτήν την περίοδο, μπορούμε να βελτιώσουμε γρήγορα τις δραστηριότητές μας μέσω της συνεργασίας».

Ο Saribekir τόνισε ότι ο στόχος των χωρών είναι να βρουν θέματα από τα οποία θα επωφεληθούν και οι δύο πλευρές στην αρχή της win-win.

Ο Boyko Takov, εκτελεστικός διευθυντής της Βουλγαρικής Υπηρεσίας Προώθησης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (BSMEPA), δήλωσε επίσης ότι το ίδρυμα συνεργάζεται με τους εταίρους του σε όλο τον κόσμο για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ εταιρειών δύο χωρών./ibna