Βουλγαρία: Σειρά πρωτοβουλιών για 16 ημέρες για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Βουλγαρία: Σειρά πρωτοβουλιών για 16 ημέρες για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Mirabal, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Rafael Trujillo στις 25 Νοεμβρίου 1960 και αφιερώνεται σε όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υπόκεινται οποιαδήποτε μορφή βίας (σωματική, ψυχολογική, οικονομική, σεξουαλική, κλπ.), σε όλον τον κόσμο.

Στη Βουλγαρία η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών θα τιμηθεί με μια σειρά πρωτοβουλιών επί 16 ημέρες, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, που είναι η Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Διοργανωτής είναι η ομάδα του Βουλγαρικού Ταμείου για τις Γυναίκες. Το αρχικό γεγονός είναι σήμερα, 25 Νοεμβρίου, στις 18:30, όταν θα γίνει η online πρεμιέρα του πρώτου ως προς το είδος του άλμπουμ «Οι αιώνιες επιτυχίες της Βουλγαρίας». Οι τίτλοι που συμπεριλαμβάνονται στο άλμπουμ είναι κάποια από τα πιο αγαπητά βουλγαρικά ποπ και ροκ τραγούδια – «Το δικό μου ανδρικό κορίτσι», «Ο πόνος αριστερά». «Να σε λαχταρώ», «Πλούτος»… Στην ουσία όμως δεν υπάρχει μουσική, ο τίτλος ξεγελάει, αλλά ασφαλώς προκαλεί ενδιαφέρον.

«Οι 11 «επιτυχίες» ηχούν έτσι όπως τις ακούνε εκατομμύρια γυναίκες στη Βουλγαρία και με τρόπο, με τον οποίο δεν έχουν ακουστεί στο ραδιόφωνο, για παράδειγμα. Είναι μονόλογοι βιαστών προς γυναίκες-θύματά τους. Εκτελούνται από ηθοποιούς, αλλά τα λόγια είναι αυθεντικά. Είναι εκφράσεις ταπείνωσης και κοροϊδίας απέναντι στις γυναίκες, που δείχνουν πώς ο έρωτας καμιά φορά μετατρέπεται σε επιθετικότητα. Τα κείμενα περιγράφουν περιπτώσεις διαφορετικών ειδών βίας. Δυστυχώς, σ’ αυτές είναι δυνατό ο καθένας να αναγνωρίσει γνωστούς και φίλους του» – είπε η Gergana Kucheva, εκπρόσωπος του Βουλγαρικού Ταμείου για τις Γυναίκες. Σε ειδικό γεγονός στη σελίδα του οργανισμού στο Facebook θα δημοσιευθούν οι ηχογραφήσεις, προσιτές για ακρόαση online, και στη συνέχεια θα κυκλοφορήσουν σε βινύλιο.

Η αποστολή αυτού του πρότζεκτ είναι να υπενθυμίσει τη ζοφερή στατιστική – κάθε δύο εβδομάδες μια γυναίκα σκοτώνεται, ενώ ακούει παρόμοιους μονολόγους. Κάθε χρόνο πάνω από 1 εκατομμύριο γυναίκες στη Βουλγαρία από όλες τις ηλικίες γίνονται θύματα βίας. Κάθε χρόνο δεκάδες Βουλγάρες σκοτώνονται από νυν ή πρώην συζύγους ή παρτενέρ τους και από την πανδημία, που ονομάζεται βία κατά των γυναικών.

Από το Βουλγαρικό Ταμείο για τις Γυναίκες θέλουν να στρέψουν την προσοχή της κοινωνίας και σε άλλο ανησυχητικό γεγονός – οι περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών συχνά υποτιμούνται, αποσιωπούνται, ακόμη και ανέχονται. Είναι ζήτημα νοοτροπίας, ανατροφής ή έλλειψη εμπάθειας; Οτιδήποτε και να είναι ο λόγος, πιθανόν θα μπορούσε να ξεπεραστεί με τη θέληση και τις προσπάθειες όλων μας./ibna

Πηγή: BNR