Μαυροβούνιο: Η κυβέρνηση δεν έχει σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ισχυρίζεται ο Medojević

Μαυροβούνιο: Η κυβέρνηση δεν έχει σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ισχυρίζεται ο Medojević

Η κυβέρνηση του Zdravko Krivokapić είναι αδύναμη, υποστηριζόμενη μόνο από τέσσερα ή τρία μέλη του κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου και δεν θα έχει σταθερή πλειοψηφία στη Βουλή, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του Κινήματος για Αλλαγές στο Μαυροβούνιο (PZP) Nebojša Medojević σε συνέντευξη Τύπου.

«Πρόκειται για μια πολύ αδύναμη κυβέρνηση. Είναι μια κυβέρνηση στην οποία υπάρχει μόνο το Κίνημα Πολιτών URA και υποστηρίζεται πρακτικά από μόνο τέσσερις βουλευτές ή και λιγότερους, γιατί είδαμε ότι ο βουλευτής Srđan Pavičević (Civis) δεν υποστηρίζει καθόλου αυτήν την κυβέρνηση Επομένως, έχουμε μια κυβέρνηση με τρεις βουλευτές. Κάθε νομική πρόταση αυτής της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο θα καταλήξει σε διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση, καθώς στερείται σταθερής πλειοψηφίας 41 βουλευτών,» δήλωσε ο Medojević.

Υποστηρίζει ότι η νέα κυβέρνηση αποτελεί ένα επικίνδυνο πείραμα.

«Έχουμε μια αδύναμη κυβέρνηση», δήλωσε ο ηγέτης του PzP.

Επανέλαβε ότι το PzP θα ψηφίσει για τη νέα κυβέρνηση στις 2 Δεκεμβρίου, καθώς έχει υποχρέωση έναντι των πολιτών.

«Δώσαμε τον λόγο μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε δυσαρεστημένοι. Θα ψηφίσουμε υπέρ αυτής της κυβέρνησης και θα αποφασίσουμε για τον προϋπολογισμό. Ας δούμε πώς προσεγγίζει ο πρωθυπουργός την οικονομική πολιτική. Η υποστήριξή μας στον προϋπολογισμό θα εξαρτηθεί από τη στάση των υπολοίπων στην πολιτική πλειοψηφία και τη στάση της κυβέρνησης», δήλωσε ο Medojević.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Medojević κάλεσε την απερχόμενη κυβέρνηση να διευκρινίσει εάν έχει συνάψει και καταλήξει συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Απαιτώ από την κυβέρνηση να δηλώσει με σαφήνεια εάν έχει υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ. Για τι είδους ρύθμιση πρόκειται, ποιες είναι οι βασικές παράμετροι, κατά πόσο έχει συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα αποταμίευσης και τι αυτό συνεπάγεται για τη νέα κυβέρνηση. Το γεγονός είναι ότι οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν για αυτό το πρόγραμμα εάν η νέα κυβέρνηση δεν χρησιμοποιήσει τα δισεκατομμύρια της οικογένειας Đukanović και των μεγιστάνων του DPS,» δήλωσε σήμερα ο Medojević.

Σε ερώτηση από πού έλαβε τις πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία με το ΔΝΤ, ο πρόεδρος της PzP είπε ότι έχει τις πηγές του.

«Υπήρξαν διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και αυτό ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν έχει γίνει συμφωνία,» τόνισε ο Medojević.

Είπε ότι η απώλεια στον τουρισμό υπολογίζεται στο 90 τοις εκατό.

«Η κεντρική τράπεζα ανακοινώνει ότι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι περίπου 20%. Οι προβλέψεις μου αποδείχθηκαν σωστές. Νομίζω ότι η πτώση της οικονομίας θα είναι μεγαλύτερη από 20%. Με πτώση 20%, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά περίπου 950 εκατομμύρια ευρώ,» δήλωσε ο Medojević. /ibna