Σλοβενία: Ο στρατός και η αστυνομία μπορούν να προστατεύσουν τα κρατικά σύνορα πιο αποτελεσματικά σε συνεργασία

Σλοβενία: Ο στρατός και η αστυνομία μπορούν να προστατεύσουν τα κρατικά σύνορα πιο αποτελεσματικά σε συνεργασία

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Σλοβενικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ταξιαρχικός Στρατηγός Robert Glavaš και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Αστυνομίας Andrej Jurić υπέγραψαν σήμερα ένα επιχειρησιακό και τακτικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Σλοβενικών Ένοπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας.

Το σχέδιο συνεργασίας, σκοπός του οποίου είναι η διασφάλιση της σταθερότητας και της εσωτερικής ασφάλειας όλων των Σλοβένων πολιτών, καθορίζει τις μορφές εργασίας των αστυνομικών και στρατιωτών για την προστασία των συνόρων και την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης. Οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές του επιχειρησιακού-τακτικού σχεδίου προβλέπουν την καθοδήγηση και εποπτεία της προστασίας των συνόρων από την αστυνομία, τη διεύθυνση των αστυνομικών μονάδων μεικτών περιπολιών αστυνομικών και στρατιωτών από έναν αστυνομικό, ενώ οι στρατιώτες θα διοικούνται από στρατιωτικούς διοικητές. Επιπλέον, τα μέλη των Σλοβενικών Ενόπλων Δυνάμεων πρόκειται να συνεργάζονται για την προστασία των συνόρων με στρατιωτικές τακτικές και τεχνικές και διαδικασίες στις οποίες έχουν εκπαιδευθεί.

Η Σλοβενική αστυνομία και ο στρατός συνεργάζονται σταθερά στην περιπολία των συνόρων από το 2015, όταν η Σλοβενία, όπως και άλλες χώρες της περιοχής, βρέθηκε αντιμέτωπη με κύμα μαζικής μετανάστευσης για πρώτη φορά στην ιστορία της ανεξαρτησίας της. Ήδη εκείνη την εποχή, υιοθετήθηκε ένα παρόμοιο επιχειρησιακό-τακτικό σχέδιο, το οποίο διέπει τη συνεργασία των δύο θεσμικών οργάνων για την προστασία των κρατικών συνόρων, και το οποίο αργότερα τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε σύμφωνα με την εξέλιξη της συνεργασίας.

Καθώς ο εντοπισμός και η πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης καθίστανται ζητήματα με αυξανόμενες απαιτήσεις (ο αριθμός των παράνομων διαβάσεων αυξάνεται, οι μετανάστες συχνά διαφεύγουν διασχίζοντας τα σύνορα σε δασικό, αδιαπέραστο έδαφος κ.λπ.) στην Αστυνομία και τον Σλοβενικό στρατό εκτιμήθηκε ότι πρέπει να καταρτιστεί νέο επιχειρησιακό και τακτικό σχέδιο. Το σχέδιο θα λάβει υπόψη την εμπειρία που αποκτήθηκε από την κοινή δράση και τις τελευταίες τάσεις και μεθόδους αντιμετώπισης της παράνομης διέλευσης των κρατικών συνόρων.

Όπως επεσήμανε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Αστυνομίας Andrej Jurić, η αστυνομία θέλει ο στρατός να αποκτήσει ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην προστασία των συνόρων: «Προσπαθούμε να λάβουμε μια θετική απόφαση για την ενεργοποίηση του άρθρου 37α του νόμου για την άμυνα, το οποίο καθορίζει τις εξαιρετικές εξουσίες του στρατού. Εντούτοις, η Σλοβενία ​​βρίσκεται επί του παρόντος αντιμέτωπη με ζητήματα ασφαλείας, τα οποία μεταφράζονται σε εξαιρετικό βάρος για το έργο της αστυνομίας: αύξηση των παράνομων διαβάσεων αφενός, και η πανδημία αφετέρου. Και οι δύο καταστάσεις απαιτούν μεγαλύτερη παρουσία αξιωματικών της αστυνομίας τόσο στα σύνορα όσο και στο εσωτερικό της χώρας, κάτι που είναι δύσκολο να διασφαλιστεί δεδομένου του υπάρχοντος αστυνομικού προσωπικού.»

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Ταξιαρχικός Στρατηγός Robert Glavaš, τόνισε ότι «το νέο σχέδιο δεν τροποποιεί τα καθήκοντα του Σλοβενικού Στρατού στα σύνορα και τη συνεργασία του με την πολιτική αστυνομία, αλλά καθορίζει μόνο τον ρόλο του στρατιωτικά,» και επεσήμανε ότι η συνεργασία του Σλοβενικού Στρατού και της Πολιτικής Αστυνομίας, ειδικά σε αυτό το έργο «είναι επαγγελματική, τεχνοκρατική και υποδειγματική, καθ’ όλα απαραίτητη για την καλή λειτουργία και των δύο πυλώνων εθνικής ασφάλειας.» / ibna